Dlaczego meble na zapleczach gastronomicznych z reguły wykonywane są ze stali nierdzewnej?
Właściciele restauracji muszą wyposażyć lokal w odpowiednie, wysokiej jakości meble. Biorą oni pod uwagę takie parametry jak stosunek jakości do ceny, bezpieczeństwo i higiena, komfort użytkowania, estetyczny wygląd i ergonomia. Wszystkie te cechy mają meble wykonane ze stali nierdzewnej, przez co stają się one bezkonkurencyjne w porównaniu z innym rodzajem wyposażenia. Dowiedz się, jakie są główne zalety takich mebli!
Charakterystyka mebli ze stali nierdzewnej
Meble ze stali nierdzewnej są optymalnym rozwiązaniem. Ich wyjątkowe cechy można wykorzystać podczas przygotowywania posiłków jak i eksponowania gotowych dań. Stal, jako wyjątkowa mieszanka żelaza, węgla i chromu, jest wytrzymała na korozję, a także na szkodliwe oddziaływanie różnorodnych substancji, w tym kwasów. Takie wyposażenie jest łatwe w utrzymaniu czystości, zapewnia nowoczesny wygląd zaplecza gastronomicznego.
Jak wskazują specjaliści firmy A-Z Gastro, meble ze stali nierdzewnej są ponadto stabilne i wygodne w codziennym użytkowaniu. To szczególnie ważne w miejscu, w którym zwykle panują pośpiech oraz wysokie temperatury. Wynika z tego konieczność zapewnienia maksimum bezpieczeństwa pracownikom. Poszczególne elementy wyposażenia są odporne na odkształcenia i odparzenia, nie jest możliwe ich podpalenie, jak w przypadku mebli drewnianych.
Inne zalety mebli ze stali nierdzewnej
Meble ze stali nierdzewnej mają idealnie gładką powierzchnię, którą łatwo utrzymać w czystości, tak ważnej w kuchni. Kompleksowe zaopatrzenie gastronomii w tego typu elementy znacznie ułatwia pracę i funkcjonowanie kuchni w lokalu gastronomicznym. Obejmują szeroką ofertę, w tym:
- stoły,
- półki,
- szafki i szafy,
- blaty,
- zlewy,
- regały,
- okapy.
Meble ze stali nierdzewnej są równomiernie rozprowadzają ciepło na całej swojej powierzchni. Nie dochodzi tu do niebezpiecznej kumulacji na jednym miejscu. Są lżejsze w porównaniu do konstrukcji z innych materiałów, dzięki czemu łatwiej zmienić ich ustawienie, gdy zachodzi taka potrzeba. Co więcej, potrawy przygotowywane na stalowych blatach nie nabierają metalicznego posmaku. Poszczególne elementy wyposażenia są łatwo dostępne, mogą służyć przez wiele lat.
Stalowe meble często mają międzynarodowe certyfikaty, które potwierdzają spełnianie europejskich norm. Spełniają dzięki temu wszystkie wymagania dotyczące sprawnego i bezpiecznego funkcjonowania lokalu gastronomicznego. Dzięki nim możliwa jest realizacja różnorodnych projektów HORECA i spełnienie restrykcyjnych wymogów HACCP. Warto więc na nie postawić.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana