Zalety blatów granitowych
Blaty z kamienia naturalnego stają się coraz popularniejsze. I nie ma w tym nic dziwnego – blat granitowy jest trwały, pięknie się prezentuje i jest łatwy w utrzymaniu czystości. Blaty granitowe idealnie pasują do nowoczesnych i minimalistycznych aranżacji oraz kuchni urządzanych w stylu klasycznym i rustykalnym. Są uniwersalne i do każdego wnętrza wniosą nieco elegancji i luksusowego szyku.
Właściwości blatów granitowych
Najważniejszą cechą blatów granitowych jest odporność na wysokie temperatury – pod tym względem granit nie ma sobie równych. Na blacie z granitu można postawić gorące garnki czy też brytfannę wyjętą z piekarnika. Aby zniszczyć granit, potrzebna byłaby temperatura aż 1000 stopni Celsjusza. Kolejną ważną cechą jest odporność na zarysowania – granit jest najtwardszym kamieniem wykorzystywanym do produkcji blatów. Można na nim bez obaw kroić nożem, a wszelkie uszkodzenia bez trudu można usunąć kamieniem szlifierskim.
Granit nie deformuje pod wpływem wilgoci, a to w przypadku blatów kuchennych jest niezwykle ważną cechą. Struktura granitu jest gładka i nieporowata, a więc blat nie jest podatny na zabrudzenia ani przebarwienia. Brud nie osadza się na równej powierzchni, więc blat wystarczy przecierać wilgotną ściereczką bez użycia detergentów. Blaty z granitu powstają na wymiar, a specjalistą w tej dziedzinie jest kamieniarz MK Stone z Ostrowca Świętokrzyskiego. Z granitu tworzone są także schody, parapety i inne elementy wykończenia wnętrz.
Dlaczego warto zdecydować się na blat granitowy?
Wyposażenie kuchni powinno być przede wszystkim funkcjonalne. Blat granitowy jest odporny na wilgoć, środki chemiczne, uszkodzenia mechaniczne oraz łatwy w utrzymaniu czystości, a więc spełnia wszystkie najważniejsze kryteria. Na blacie z granitu nie pozostaną ślady po rozlanym winie, soku z cytryny czy też occie, co może się zdarzyć w przypadku tańszych blatów z konglomeratu. Podczas gotowania nie trzeba zbytnio uważać na blat – nawet jeśli postawimy na nim gorące naczynie, to blat nie zmatowieje ani nie zmieni struktury. Do mycia blatu można bez obaw używać wszystkich dostępnych środków chemicznych. Granit jest higienicznym materiałem, niepodatnym na rozwój bakterii, co stanowi dodatkową zaletę blatów kuchennych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana