W jakich kartonach można przechowywać pizzę?
Pizza to jedno z dań, które jest najczęściej zamawiane na wynos i z dowozem. Aby klienci pizzerii mogli delektować się smakiem dodatków oraz chrupkim ciastem, do transportu tego włoskiego smakołyku należy używać odpowiednich kartonów. Nie wszystkie pudełka z tektury nadają się do tego równie dobrze. Jak zatem wybrać karton, który doskonale sprawdzi się do przechowywania pizzy?
Jak powinna być przechowywana pizza?
Intensywny aromat świeżych dodatków i ciasto, które przyjemnie chrupie podczas jedzenia to znak, że pizza była właściwie przechowywana. Na co należy zwrócić uwagę podczas jej transportu?
Dodatki znajdujące się na pizzy nie mogą z niej spadać i rozsypywać się po pudełku. Ponadto dostawa musi być dobrze zabezpieczona. Nie może być mowy o tym, aby ciasto było zgniecione i zdeformowane. Pizza powinna wyglądać tak, jak zaraz po wyjęciu jej z pieca.
Spód tego przysmaku musi pozostać chrupiący – ciasto nie będzie smakowało tak dobrze, jeżeli zrobi się zbyt wilgotne. Warto też, aby dotarł on ciepły do klienta. Jednym sposobem na to jest wykorzystanie odpowiedniego opakowania. Przy wyborze właściwego kartonu trzeba też pamiętać, że pizza ma dużą zawartość tłuszczu, który może zniszczyć tekturę.
Karton do pizzy – czym powinien się wyróżniać?
W związku z tym, że pizza może mieć mniejszą lub większą średnicę, powinna być przechowywana w kartonie dopasowanym do jej rozmiarów. Takie pudełka o różnej wielkości ma w swoim asortymencie między innymi firma MAKART-BOX. U takiego producenta można nabyć także artykuły spoza regularnej oferty, czyli kartony na indywidualne zamówienie.
Opakowania do żywności muszą spełniać odpowiednie normy, jeżeli chodzi o standardy higieny. Powinny również chronić produkty podczas przewozu przed czynnikami z zewnątrz. Dla restauratorów nie bez znaczenia jest także fakt, czy prezentują się one schludnie i estetycznie.
Ponadto w przypadku transportu ciepłych dań, takich jak właśnie pizze, trzeba wybierać kartony pomagające utrzymać temperaturę zamówionego posiłku. Warto też zwrócić uwagę, czy mają one specjalny otwory odprowadzające wilgoć.
W pudełku na pizzę powinna znajdować się podkładka, która stabilizuje ciasto znajdujące się w kartonie, a także sprawia, że danie swoim wyglądem zachęca do zjedzenia. Kartony wykorzystywane przez pizzerie muszą być wykonane z solidnej, odpornej na wysokie temperatury i tłuszcze tektury. Najlepiej sprawdzą się tam opakowania z praktycznie zaprojektowanym zamknięciem, które niespodziewanie nie otworzy się podczas transportu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana