Artykuł sponsorowany

Skład młóta browarnianego

Skład młóta browarnianego

Młóto browarniane, inaczej zwane wysłodzinami, to produkt uboczny powstający przy procesie produkcji piwa. Jest chętnie wykorzystywane do w żywieniu bydła i trzody mlecznej. Ze względu na swój skład, doskonale nadaje się bowiem do uzupełniania niedoborów białka u zwierząt oraz przy karmieniu bydła paszami o dużej zawartości energetycznej. Jakie składniki znajdują się w młócie browarnianym?

Procentowa zawartość składników w młócie mokrym i suchym

1 kilogram młóta browarnianego w postaci mokrej zawiera w swoim składzie około 7% czystego białka. Oprócz tego, znajdziemy w nim około 2% tłuszczu, około 4% błonnika oraz składniki mineralne w zawartości około 1%. W postaci suchej z kolei młóto browarniane zawiera około 35% białka, 15% błonnika, 7% tłuszczów i około 5% składników mineralnych. W skład młóta browarnianego wchodzą także niektóre składniki pokarmowe jęczmienia. Znajdują się w nim m.in. te z nich, które tylko częściowo uległy rozpuszczeniu w trakcie procesu hydrolizy enzymatycznej. Należą do nich między innymi części białek tłuszczu surowego. Jak więc widać, takie młóto jest bardzo pożywne dla zwierząt. Jego dystrybucją zajmują się firmy skupujące je od browarów, takie jak np. śląska firma Domino.

Składniki odżywcze

Młóto browarniane zawiera w swoim składzie liczne mikro i makroelementy. Oprócz tego, jest ono także doskonałym źródłem witamin z grupy B oraz witamin A i E. Dzięki dużej zawartości białka w swoim składzie, młóto browarniane jest tanim i dobrym pokarmem przeznaczanym do żywienia krów mlecznych i innych zwierząt hodowlanych. Dzięki żywieniu nim, krowy mleczne są w stanie dawać znacznie większe ilości mleka niż w przypadku stosowania do ich żywienia tradycyjnych pasz. Zwierzęta bardzo chętnie zjadają młóto browarniane. Samo białko zawarte w młócie browarnianym ma w swoim składzie dużą zawartość lizyny i niewielkie ilości metioniny, dzięki czemu zwierzęta bardzo dobrze tolerują jego obecność w swojej diecie.

Przydatność do spożycia dla zwierząt

Młóto świeżo uzyskane jest produktem charakteryzującym się bardzo niską trwałością, gdyż zawiera w sobie duże ilości wody oraz składników, które łatwo ulegają procesowi dalszej fermentacji. Dlatego też świeże młóto browarniane może być przechowywane w takiej postaci tylko przez okres około 2-3 dni przy temperaturze otoczenia wynoszącej około 5 stopni Celsjusza. Należy więc w ciągu kilku dni skarmić nim zwierzęta, a pozostałą część wyrzucić. Aby wydłużyć jego trwałość, należy poddać je odpowiedniej konserwacji, a więc zakiszeniu. Najczęściej młóto kisi się w rękawie lub w specjalnych silosach.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.