Projektowanie aneksu kuchennego w biurowej przestrzeni
Aneks kuchenny jest miejscem, które powinno znaleźć się w każdym biurze. Warto zapewnić pracownikom przestrzeń, w której będą mogli napić się kawy czy podgrzać posiłek. Przy projektowaniu aneksu warto uwzględnić ergonomię sprzętów, która przełoży się na komfort użytkowników. Ważne również, aby był łatwy w utrzymaniu czystości. Dowiedz się więcej na ten temat.
Dlaczego warto wyposażyć biuro w aneks kuchenny?
Dobrze urządzone biuro to nie tylko stanowiska robocze, które będą komfortowe oraz dostosowane do rodzaju wykonywanej pracy. Pomieszczenia biurowe powinny również uwzględniać potrzeby zatrudnionych osób, zapewniając im przestrzeń socjalną, w której mogą odpocząć podczas przerwy, zjeść posiłek czy napić się kawy. W niewielkich zakładach bardzo dobrze sprawdzi się w tej roli aneks kuchenny. Takie miejsce nie wymaga wygospodarowania dużej ilości przestrzeni, a jeśli zostanie dobrze zaprojektowane, może stać się funkcjonalne i wygodne.
Zaplanowanie miejsca do przygotowania posiłków przede wszystkim wpływa na prawidłową organizację w miejscu pracy. Aneks kuchenny w biurze w wyraźny sposób podzieli przestrzeń na tę przeznaczoną do pracy oraz do przyrządzania posiłków i napoi. Dzięki temu pracownicy nie będą musiel jeść przekąsek przy biurkach, co jest nie tylko niewygodne, ale może przeszkadzać osobom w pobliżu.
Zorganizowanie aneksu kuchennego wpływa także na porządek w miejscu pracy. Zmywarka lub ergonomiczny zlewozmywak sprzyjają utrzymywaniu czystości, a pojemna lodówka pomieści wszystkie artykuły spożywcze, które pracownicy chcą w niej schować.
Jak zaprojektować aneks kuchenny w biurze?
Przede wszystkim warto uwzględnić liczbę osób, które będą korzystać z tego miejsca. Zbyt ciasne pomieszczenie może skutkować zamieszaniem i bałaganem. Nie sprzyja także regularnemu zmywaniu naczyń i utrzymywaniu należytej higieny. Jak wyjaśnia doradca ze studia Meble Bis, jeśli nie dysponujesz tak dużą przestrzenią, by wyposażyć kuchnię w wygodne stoły i krzesła, zadbaj o to, by znalazły się w niej wszystkie niezbędne sprzęty. Dla pracowników zwykle istotnym elementem wyposażenia jest ekspres do kawy i czajnik. Warto także zaplanować miejsce na zmywarkę i lodówkę.
W przypadku aneksów kuchennych w miejscu pracy bardzo istotny jest materiał, z którego zostaną wykonane meble. Powinno być to tworzywo wytrzymałe, odporne na uszkodzenia oraz umożliwiające łatwe utrzymanie czystości i higieny. Zwykle sprzątaniem aneksów zajmuje się zewnętrza firma, jednak właściwy dobór mebli i sprzętów zachęci pracowników do regularnego sprzątania po sobie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana