Polskie jabłka za granicą. Sekret popularności
Jabłonie są prawdopodobnie najstarszymi drzewami na świecie. Według uczonych, pierwszym gatunkiem był Malus Sieversii, który dawał kwaśne i stosunkowo małe owoce. Z kolei ich pierwsze słodkie odmiany pojawiły się na Bliskim Wschodzie kilka tysięcy lat temu. Wędrując po kolejnych krajach, dotarły do Polski. Dziś to właśnie polskie owoce cieszą się ogromną popularnością. Sprawdź, z czego to wynika.
Jabłko – popularny i zdrowy owoc
Regularne jedzenie jabłek przynosi zdrowotne korzyści. W Wielkiej Brytanii panuje powiedzenie „jedno jabłko dziennie utrzyma Cię z dala od lekarza”. Oczywiście spożycie kilkudziesięciu czy nawet kilkuset gramów owocu w ciągu dnia nie zwiększy odporności na wszystkie choroby, aczkolwiek warto poznać jego cechy. Jabłka są niskokaloryczne – 100g owocu, w zależności od odmiany może mieć od 30 do 50 kcal. Pomimo niewielkiej zawartości energetycznej są sycące i zawierają pektyny – odpowiadają one za „wymiatanie” resztek pokarmów, regulację flory bakteryjnej jelit. Ponadto pobudzają perystaltykę jelit, przeciwdziałają zaparciom, ale też działają moczopędnie. Co równie ważne – wykazują one działanie oczyszczające – wiążą bowiem metale ciężkie w nierozpuszczalne sole i pomagają w ich usunięciu z organizmu. Kolejnymi istotnymi składnikami są witamina C i sole mineralne oraz liczne substancje przeciwutleniające.
Lekarze zalecają spożycie maksymalnie dwóch owoców dziennie, gdyż zawierają one sporo cukru. Co więcej, w nadmiarze mogą doprowadzić do dolegliwości jelitowych. Na koniec należy dodać, że najbardziej wartościowe składniki znajdują się pod skórką, dlatego też warto dokładnie ją oczyścić i jeść nieobrane owoce.
Skąd tak ogromna popularność polskich jabłek za granicą?
Eksperci z branży zauważają, że na sukces polskich jabłek miało wpływ kilka czynników. Jako pierwszy wskazują moment otwarcia granic, który miał miejsce w latach 90. Rolnicy w tamtych czasach chętnie odwiedzali zachodnie kraje, pracowali tam, ale też brali udział w licznych szkoleniach. Zdobyta w bardziej rozwiniętych krajach wiedza pozwoliła im zmodernizować techniki upraw, a tym samym poprawić jakość i wielkość produkcji. Wraz ze zwiększeniem zbiorów owoców, zbierali się w grupy producenckie i tym samym podbijali nowe rynki, napędzając tym samym eksport. Ekspert z firmy Lomania wyjaśnia, że ogromne znaczenie miała również inwestycja w ogromnych rozmiarów chłodnie, które mieściły kilkaset ton jabłek i utrzymywały je w odpowiednim stanie. Ważną rolę odgrywał także wzrost wielkości gospodarstw – niczym nadzwyczajnym nie są już kilkudziesięciohektarowe sady. Działanie na ogromną skalę ułatwiło sprzedaż owoców do kolejnych krajów, ale też pozwoliło uzyskać rolnikom środki na rozwój. Należy też wspomnieć o smaku – polskie jabłka, dostępne w wielu odmianach, przez wielu są uznawane za najsmaczniejsze na świecie.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana