Artykuł sponsorowany

Polskie jabłka za granicą. Sekret popularności

Polskie jabłka za granicą. Sekret popularności

Jabłonie są prawdopodobnie najstarszymi drzewami na świecie. Według uczonych, pierwszym gatunkiem był Malus Sieversii, który dawał kwaśne i stosunkowo małe owoce. Z kolei ich pierwsze słodkie odmiany pojawiły się na Bliskim Wschodzie kilka tysięcy lat temu. Wędrując po kolejnych krajach, dotarły do Polski. Dziś to właśnie polskie owoce cieszą się ogromną popularnością. Sprawdź, z czego to wynika.

Jabłko – popularny i zdrowy owoc

Regularne jedzenie jabłek przynosi zdrowotne korzyści. W Wielkiej Brytanii panuje powiedzenie „jedno jabłko dziennie utrzyma Cię z dala od lekarza”. Oczywiście spożycie kilkudziesięciu czy nawet kilkuset gramów owocu w ciągu dnia nie zwiększy odporności na wszystkie choroby, aczkolwiek warto poznać jego cechy. Jabłka są niskokaloryczne – 100g owocu, w zależności od odmiany może mieć od 30 do 50 kcal. Pomimo niewielkiej zawartości energetycznej są sycące i zawierają pektyny – odpowiadają one za „wymiatanie” resztek pokarmów, regulację flory bakteryjnej jelit. Ponadto pobudzają perystaltykę jelit, przeciwdziałają zaparciom, ale też działają moczopędnie. Co równie ważne – wykazują one działanie oczyszczające – wiążą bowiem metale ciężkie w nierozpuszczalne sole i pomagają w ich usunięciu z organizmu. Kolejnymi istotnymi składnikami są witamina C i sole mineralne oraz liczne substancje przeciwutleniające.

Lekarze zalecają spożycie maksymalnie dwóch owoców dziennie, gdyż zawierają one sporo cukru. Co więcej, w nadmiarze mogą doprowadzić do dolegliwości jelitowych. Na koniec należy dodać, że najbardziej wartościowe składniki znajdują się pod skórką, dlatego też warto dokładnie ją oczyścić i jeść nieobrane owoce.

Skąd tak ogromna popularność polskich jabłek za granicą?

Eksperci z branży zauważają, że na sukces polskich jabłek miało wpływ kilka czynników. Jako pierwszy wskazują moment otwarcia granic, który miał miejsce w latach 90. Rolnicy w tamtych czasach chętnie odwiedzali zachodnie kraje, pracowali tam, ale też brali udział w licznych szkoleniach. Zdobyta w bardziej rozwiniętych krajach wiedza pozwoliła im zmodernizować techniki upraw, a tym samym poprawić jakość i wielkość produkcji. Wraz ze zwiększeniem zbiorów owoców, zbierali się w grupy producenckie i tym samym podbijali nowe rynki, napędzając tym samym eksport. Ekspert z firmy Lomania wyjaśnia, że ogromne znaczenie miała również inwestycja w ogromnych rozmiarów chłodnie, które mieściły kilkaset ton jabłek i utrzymywały je w odpowiednim stanie. Ważną rolę odgrywał także wzrost wielkości gospodarstw – niczym nadzwyczajnym nie są już kilkudziesięciohektarowe sady. Działanie na ogromną skalę ułatwiło sprzedaż owoców do kolejnych krajów, ale też pozwoliło uzyskać rolnikom środki na rozwój. Należy też wspomnieć o smaku – polskie jabłka, dostępne w wielu odmianach, przez wielu są uznawane za najsmaczniejsze na świecie.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.