Pizza – fast food czy danie restauracyjne?
Niektórzy zastanawiają się, czy pizza rzeczywiście jest fast foodem. Zgodnie z tym, co twierdzą niektórzy jest bowiem normalnym daniem restauracyjnym. Jaka jest prawda? Aby jednoznacznie stwierdzić, kto ma rację, trzeba określić definicję fast foodów. A zgodnie z nią jest to jedzenie, które można szybko i łatwo przyrządzić. I tu nasuwają się już pewne wątpliwości.
Pizza, która jest fast foodem
W dosłownym tłumaczeniu fast food, a więc szybka żywność, to na przykład frytki albo zapiekanka, na które w barze czekamy mniej więcej pięć, dziesięć minut. Pizzę przyrządzaną w sieciówkach albo kupioną w postaci mrożonki na pewno też można w ten sposób nazwać. Nie trudno się jednak domyślić, że takie jedzenie nie ma w sobie żadnych wartości odżywczych. To tak zwane „zapychacze”, na które decydujemy się w podróży lub podczas krótkiej przerwy w pracy. Prawdziwa włoska kuchnia nie ma z nimi nic wspólnego.
Pizza, która jest daniem restauracyjnym
Pizza serwowana w restauracjach, zwłaszcza o włoskim profilu na pewno fast foodem nie jest. W takich miejscach proces jej przygotowania jest dość długi, ale dzięki niemu powstaje jedzenie z najwyżej półki. Smaczne, z odpowiednimi dodatkami. To, co odróżnia pizzę serwowaną w restauracji od tej serwowanej w sieciówce, to również sposób jej podania.
Włoska kuchnia jest zresztą szczególnie przez Polaków lubiana. Lubimy makarony, pasty oraz owoce morza. Restauratorzy doskonale o tym wiedzą.
– Włoska kuchnia zajmuje szczególne miejsce zarówno w naszym menu i sercach, jak i w całej rodzinie potraw śródziemnomorskich. Najbardziej kojarzy się nam z aromatyczną pastą, pomidorami, frutti di mare. Zadbaliśmy o to, by w naszym menu nie zabrakło tych pysznych dań, wzorowanych na włoskich smakach, które tak dawno podbiły cały świat – od Ameryki, przez Europę, po Azję. W naszej restauracji znajdziesz owoce morza oraz makaron domowej roboty z wyjątkowymi dodatkami, bez których nie można sobie wyobrazić prawdziwej kuchni autorskiej – mówi właściciel poznańskiej restauracji N108 Restaurant&More.
Pizza cieszy się ogromną popularnością z kilku powodów. Po pierwsze umożliwia dowolność w doborze dodatków. Możesz zdecydować się na wersję delikatną w smaku, pikantną, wegańską, a nawet urozmaiconą owocami. To jedzenie spełnia wymogi nawet najbardziej wybrednych klientów. Po drugie większość lokali, które ją oferują, świadczy również usługi dowozowe. A to oznacza, że nie musisz nawet wychodzić z domu, by cieszyć się jej smakiem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana