Kawa ziarnista czy mielona – co wybrać?
Kawa – to proste słowo określające popularny napój mieści w sobie wiele pojęć. Na świecie dostępne są różne gatunki ziaren kawy, z czego najczęściej spożywane są arabika i robusta. Bardziej oczywisty podział związany z kawą dotyczy sposobu jej przyrządzania: może ona być bowiem czarna jak espresso lub z mlekiem jak latte macchiato. Najważniejsza decyzja, którą musimy podjąć przy zakupie, dotyczy jednak wyboru pomiędzy kawą zmieloną a ziarnistą.
Czym charakteryzuje się kawa mielona?
Kawa mielona to produkt, którego możemy użyć natychmiast, nie poddając go specjalnej obróbce przed zaparzeniem. W tym przypadku to bowiem producent kompleksowo zajmuje się każdym etapem obróbki ziaren, włączając w to ich palenie oraz mielenie. Tak przygotowana kawa nie wymaga już więc mielenia przez konsumenta, który nie musi dysponować specjalnym ekspresem czy osobnym młynkiem. W związku z tym jest to niewątpliwie wygodna opcja, dzięki której szybko i łatwo zaparzymy ulubiony napój. Niemniej jednak pomimo tych zalet kawa mielona nie zawsze będzie w pełni satysfakcjonującym wyborem. Zmielone wcześniej ziarna łatwiej tracą bowiem swoje walory i ciężko wydobyć z nich pełnię aromatu, przez co gotowa kawa smakuje i pachnie mniej intensywnie w porównaniu do świeżo mielonej. Jeśli jednak nie chcemy samodzielnie mielić ziaren, warto wybierać dobrej jakości kawę mieloną, zwracając uwagę na jej hermetyczne, szczelne opakowanie oraz pochodzenie i renomę palarni, w której przygotowywano ziarna. Ponadto w celu uzyskania doskonałej filiżanki kawy najlepiej jest użyć profesjonalnego ekspresu, ewentualnie kawiarki.
Kawa ziarnista – dla profesjonalistów i smakoszy
Alternatywą dla kawy mielonej są całe ziarna kawowca, które przed zaparzeniem należy zmielić samodzielnie. W tym celu można wykorzystać młynek żarowy, który pozwoli zachować walory kawy. Wygodnym rozwiązaniem będzie również zakup ekspresu do kawy z wbudowanym młynkiem. Dzięki temu możemy samemu decydować o stopniu zmielenia ziaren. Na czym polega specyfika kawy ziarnistej i dlaczego warto się na nią zdecydować?
Świeżo mielone ziarna kawy pozbawione zbędnych dodatków zachowują pełnię swego smaku i aromatu. - Tłumaczy przedstawiciel firmy Caffe Team. - Przygotowany z nich napój jest bardziej intensywny i można w nim wyczuć pełną gamę nut smakowych oraz zapachowych, które są typowe dla poszczególnych gatunków i stopni palenia. To zatem dawka energii i szansa na delektowanie się ulubionym napojem we własnym domu.
Pamiętajmy, że kawą ziarnistą posługują się w swojej pracy zawodowi bariści, zatem przy zakupie kawy warto postawić na wybór profesjonalistów.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana