Jakie aromaty stosuje się w zanętach wędkarskich?
Dobre przygotowanie do wędkowania wiąże się między innymi z przygotowaniem odpowiedniej zanęty. Doświadczeni wędkarze doskonale zdają sobie sprawę z tego, że największym zmysłem ryb jest węch. W związku z tym zastosowanie niewłaściwego zapachu może nie przynieść żadnych rezultatów. Okazuje się, że ryby podobnie, jak ludzie na jedne aromaty reagują lepiej niż na inne. Które z nich są więc ich ulubionymi?
Jak zapach zanęty działa na ryby?
Długoletni wędkarze, którzy doskonale znają się na swoim hobby, podkreślają, że ryby zostały obdarzone tak czułym zmysłem węchu, że potrafią poczuć i rozpoznać zanętę z bardzo dużej odległości. Nie wszystkie gatunki reagują jednak na te same aromaty. W związku z tym ich wybór zależy przede wszystkim od tego, jaki rodzaj ryby chce się w danym momencie złowić. Oczywiście są pewne uniwersalne zapachy działające na różne sztuki, wśród nich wymienia się między innymi:
cynamon,
karmel,
kozieradkę,
anyż,
wanilię.
Aromat dopasowany do konkretnego gatunku ryb
Specjalista z firmy IPRA POLSKA Sp. z o.o. zauważa:
Oprócz spożywczych zapachów uniwersalnych, które wykorzystywane są podczas połowów różnych ryb, stosuje się takie - dopasowane do konkretnego gatunku. Działają one na ryby, jak magnes, który natychmiastowo wabi je w punkt połowu.
Na karpie doskonale działają aromaty owocowe. Co ciekawe, w tym przypadku wykorzystuje się między innymi zapachy banana, truskawki, czy kokosa. Ryby te doskonale reagują na dość sporą liczbę zanęt np. miodowych, szafranowych, czy waniliowych. Nie są one bardzo wybredne.
Leszcze szybciej można złowić, stosując zanęty o intensywnym zapachu czosnku, kolendry, kminku, czy melasy. Podobne aromaty lubią płocie. Można więc zauważyć spore różnice w porównaniu do wcześniej wymienionego gatunku.
Bardzo ciekawa sytuacja ma miejsce w przypadku dobrze znanych wszystkim wędkarzom węgorzy i okoni. Te mają specyficzny gust zapachowy i idealnie reagują na tran.
W jaki sposób korzystać z zapachów spożywczych do zanęt?
Spożywcze aromaty wędkarskie mogą być stosowane zarówno w przypadku gotowych zanęt zakupionych w specjalistycznych sklepach wędkarskich, jak i tych, które zostały przygotowane własnoręcznie w domu. Pierwsze są zdecydowanie częściej wykorzystywane przez początkujących wędkarzy.
Udając się na łowisko, należy zabrać ze sobą obydwa produkty i już na miejscu wymieszać je ze sobą. W większości przypadków na zapachach dostępna jest instrukcja użycia w zakresie stosowanych ilości. Nie należy ich przekraczać, obawiając się, że nie przyniosą skutku. Na tym etapie warto przypomnieć sobie, że ryby mają bardzo czuły węch - zdecydowanie lepszy niż człowiek. W związku z tym nawet niewielka ilość aromatu przyniesie zamierzone skutki.
Tylko w niektórych przypadkach konieczne jest wykorzystanie większej ilości środków zapachowych. Ma to miejsce w sytuacji, kiedy woda jest mocno zanieczyszczona. Zdarza się to jednak bardzo rzadko.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana