Charakterystyka kurczaków z chowu tradycyjnego
W różnorodnych dietach panują niepodzielnie dania z kurczaka. I nie ma się czemu dziwić – jest to tanie i bogate w wartości odżywcze mięso, które można przyrządzić na wiele sposobów. Rzecz w tym, aby kurczak, którego kupujemy, nie był faszerowany antybiotykami i genetycznie modyfikowaną żywnością, ponieważ może się to skończyć źle dla naszego zdrowia. Najwyższą jakość zapewnia kurczak z chowu tradycyjnego, który jest bohaterem naszego artykułu.
Ciemna strona chowu drobiu
Obecna świadomość konsumentów pozwala im na dokładniejsze sprawdzanie składu i pochodzenia kupowanych produktów spożywczych przed zakupem. Duży wpływ na nasze zdrowie ma bowiem miejsce oraz sposób chowu zwierząt, a nawet rodzaj paszy, którą są karmione. Nierzadko intensywny chów drobiu jest równoznaczny z faszerowaniem zwierząt antybiotykami w celu szybszego wzrostu. Niestety, poprzez zwierzęta antybiotyki trafiają również do naszego organizmu, co wywołuje antybiotykooporność, zaburzającą florę bakteryjną i prowadząca do chorób autoimmunologicznych – reumatoidalnego zapalenia stawów, cukrzycy i otyłości.Zdrowsze i mniej otłuszczone
Kurczaki z chowu tradycyjnego są hodowane zgodnie z dobrą praktyką hodowlaną – bezstresowo, w rodzinnych fermach na terenach o nieskażonym środowisku. Są karmione wyłącznie paszą roślinną, w której skład wchodzą głównie zboża i słonecznik, który zapewnia witaminy oraz mikroelementy niezbędne do prawidłowego rozwoju. Taki sposób karmienia wyklucza wszelkie modyfikowane genetycznie organizmy roślinne, czyli GMO. Okres hodowli jest dłuższy w przypadku tradycyjnego chowu i wynosi on 56 dni (w przypadku chowu tradycyjnego – 32), jednakże dzięki temu kurczaki mają regularne umięśnienie, są mniej otłuszczone, a ich skórka jest cieńsza. Mimo wyższej ceny warto świadomie wybierać kurczaki z chowu tradycyjnego w trosce o swoje zdrowie.Odżywcze i mało kaloryczne
Spożywanie drobiu dostarcza naszemu organizmowi spore ilości białka, witamin z grupy B, a także minerałów: magnezu, cynku, selenu, potasu i fosforu. Wartość odżywcza jest wysoka, ponieważ wymienionych składników organizm nie produkuje samodzielnie, a są istotne dla właściwego funkcjonowania.Ponadto, mięso z kurczaka z chowu tradycyjnego ma niską zawartość kaloryczną – informuje właściciel firmy Res-Drob, która jest nie tylko sprawdzonym centrum dystrybucji drobiu, ale i nowoczesnym zakładem przetwórstwa drobiowego. – Należy jednak pamiętać, że większość tłuszczów jest zawarta w skórce, dlatego ze względów dietetycznych lepiej jest ją usunąć przed przygotowaniem potrawy. W takim przypadku 100 g piersi z kurczaka będzie miało ok. 100 kcal, co jest ponad dwukrotnie mniejszą wartością w porównaniu do wieprzowiny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana