Artykuł sponsorowany

Zdrowe mleko, czyli jakie?

Zdrowe mleko, czyli jakie?

W naszym kraju od wielu dekad prym wiedzie mleko krowie. Wytwarzane są z niego liczne produkty, które często goszczą na naszych stołach: jogurty, śmietanki, kefiry, twarożki, sery, kakao, lody i desery. Mleko dodaje się też do wielu dań oraz wypieków. Jak zatem wybrać dobre mleko, by było nie tylko pyszne, ale i zdrowe? Zachęcamy do zapoznania się z naszymi podpowiedziami.

Mleko – źródło wapnia

Nie bez przyczyny mleko jest uważane za ważny składnik naszej codziennej diety. Mleko jest cennym źródłem wapnia, które jest niezbędnym elementem budującym kości i zęby. Dlatego wskazane jest, by dieta osób dorosłych zawierała 3-4 porcje mleka, w dzieci – minimum 2 porcje. Do tego zawarta w mleku zwierzęcym laktoza poprawia przyswajanie wapnia przez nasze organizmy. Inne ważne dla zdrowia człowieka składniki mleka to białko, witaminy A, D, E, witaminy z grupy B oraz fosfor, potas, magnez, cynk, mangan. Grupą, dla której regularne picie mleka jest szczególnie wskazane, są niemowlęta (pod warunkiem, że nie mają na nie alergii), kobiety w ciąży oraz seniorzy. Alternatywą dla osób z nietolerancją laktozy mogą być mleka migdałowe, sojowe, kokosowe czy ryżowe, jednak przed włączeniem na stałe któregoś z tych napojów do codziennej diety warto się upewnić, że zawiera on potrzebne białko i mikroelementy. 

Jak wybrać dobre mleko?

Przede wszystkim należy zwrócić uwagę na jakość kupowanego mleka. Z jednej strony w przypadku produkcji na dużą skalę, a z taką mamy zazwyczaj do czynienia w przypadku mleka, producenci dbają o przestrzeganie obowiązujących norm i standardów. Jednak z drugiej: w przypadku takiej produkcji, nastawionej na tempo i efektywność, krowy są często karmione mieszankami pasz, do których dodaje się też substancje chemiczne przyśpieszające wzrost. Zdrowe mleko o bardzo dobrej jakości można uzyskać dzięki m.in. dokładnemu analizowaniu jego składu zanim jako produkt trafi do klienta. Jak wylicza nasz rozmówca ze sklepu internetowego mlekotest.pl, z pomocą różnych urządzeń testujących można badać zawartość w mleku tłuszczu, białka, laktozy, wody, ale też sprawdzać, czy zawiera ono antybiotyki. Ważne w przypadku mleka jest również to, czy jest poddawane jest ono pasteryzacji. Proces ten przedłuża trwałość produktu, ale niestety pozbawia mleko części pożytecznych bakterii, wapnia oraz witamin. Dostępne w sklepach mleko krowie może mieć też różną zawartość tłuszczu (to ważna informacja dla osób będących na diecie) oraz różną formę utrwalenia. Obok mleka surowego zakupić można mleko pasteryzowane oraz sterylizowane (UHT). To ostatnie jest najbardziej trwałe, jeśli nie zamierzamy szybko spożywać zakupionego produktu, mleko UHT jest racjonalnym wyborem.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.