Zakwaszanie gnojowicy sposobem na lepsze plony
Zakwaszanie gnojowicy kwasem siarkowym daje najlepsze rezultaty dla eliminacji odoru i powstrzymania ulatniania się azotu. Co więcej, dodatek siarki bardzo dobrze wpływa na wzrost roślin, które tego pierwiastka potrzebują – np. rzepak, rośliny motylkowe, kukurydza. Zakwaszanie gnojowicy daje szanse na lepsze plony, a dodatkowo może przynieść oszczędności gospodarstwu.
Gnojowicę zakwasza się kwasem siarkowym o stężeniu 96%. Zakwaszanie przynosi rolnikom wiele korzyści – zwiększenie zysków z plonów, redukcję odoru, a więc możliwość bezproblemowego rozwoju chlewni oraz oszczędności płynące z rezygnacji lub zmniejszenia stosowania nawozów mineralnych z azotem i siarką
– mówi ekspert z firmy produkującej sprzęt rolniczy Kołaszewski.
Po co zakwasza się gnojowicę?
Gnojowicę zakwasza się głównie w celu redukcji ulatniania się amoniaku, który odpowiada za odór. Pozwala to hodowcy m.in. na zwiększenie stada, bez protestów okolicznych mieszkańców, dla których zapach z gospodarstwa mógł utrudniać funkcjonowanie. Gnojowicę zakwasza się, dodając do niej wysoko stężony 96% roztwór kwasu siarkowego. Dlaczego kwas siarkowy? Badacze próbowali innych metod zakwaszania, jednak żadna nie dorównała efektom, jakie daje właśnie kwas siarkowy.
Zastosowanie w ten sposób zakwaszonej gnojowicy na gleby i plony powoduje wzrost plonów oraz brak konieczności używania nawozów azotowych i siarkowych. Badania przeprowadzone przez Instytut Technologiczno-Przyrodniczy pokazują wzrost zbiorów kukurydzy na kiszonkę w przedziale 10-15% . Kwas siarkowy zatrzymuje ulatnianie się azotu z gnojowicy, zwiększając jej zdolności nawożące gleby.
Jak już powiedzieliśmy, kwaśne pH gnojowicy może zwiększyć plony nawet o 10-15%. Dzieje się tak, dlatego że rośliny lepiej przyswajają wartości nawozowe zawarte w gnojowicy w porównaniu do odrębnych nawozów z siarką i azotem. Takie rozwiązanie przynosi nie tylko zysk, ale też oszczędności, nie trzeba już inwestować w dodatkowe nawozy, a efekty i tak są znacznie lepsze.
Czy zakwaszanie gnojowicy wymaga specjalnego sprzętu?
Kwas siarkowy w takim stężeniu, jaki potrzebny jest do prawidłowego zakwaszenia gnojowicy, wymaga ostrożności, ponieważ jest wysoce niebezpieczny. Transportem kwasu w cysternie oraz dodaniem go do zbiornika z gnojowicą może zająć się jedynie osoba, która ma do tego specjalne uprawnienia.
Odpowiednio zakwaszona gnojowica ma pH na poziomie 5,5. Właśnie taki poziom pozwala uzyskać najlepsze rezultaty, czyli najwyższy wzrost plonów i redukcję odoru. Po dodaniu kwasu siarkowego do zbiornika z gnojowicą całość należy mieszać. Służy do tego specjalne mieszadło z długim ramieniem wyposażone w wąż sprzęgający, miernik pH oraz zbiornik z prysznicem awaryjnym. Dostępne urządzenia sprowadzane są głównie z Danii. Badania pokazują, że aplikację gnojowicy wężem wleczonym zamiast wozu asenizacyjnego z płytą rozbryzgową daje najlepsze efekty w redukcji amoniaku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana