Artykuł sponsorowany

Zakwaszanie gnojowicy sposobem na lepsze plony

Zakwaszanie gnojowicy sposobem na lepsze plony

Zakwaszanie gnojowicy kwasem siarkowym daje najlepsze rezultaty dla eliminacji odoru i powstrzymania ulatniania się azotu. Co więcej, dodatek siarki bardzo dobrze wpływa na wzrost roślin, które tego pierwiastka potrzebują – np. rzepak, rośliny motylkowe, kukurydza. Zakwaszanie gnojowicy daje szanse na lepsze plony, a dodatkowo może przynieść oszczędności gospodarstwu.

Gnojowicę zakwasza się kwasem siarkowym o stężeniu 96%. Zakwaszanie przynosi rolnikom wiele korzyści – zwiększenie zysków z plonów, redukcję odoru, a więc możliwość bezproblemowego rozwoju chlewni oraz oszczędności płynące z rezygnacji lub zmniejszenia stosowania nawozów mineralnych z azotem i siarką

– mówi ekspert z firmy produkującej sprzęt rolniczy Kołaszewski.

Po co zakwasza się gnojowicę?

Gnojowicę zakwasza się głównie w celu redukcji ulatniania się amoniaku, który odpowiada za odór. Pozwala to hodowcy m.in. na zwiększenie stada, bez protestów okolicznych mieszkańców, dla których zapach z gospodarstwa mógł utrudniać funkcjonowanie. Gnojowicę zakwasza się, dodając do niej wysoko stężony 96% roztwór kwasu siarkowego. Dlaczego kwas siarkowy? Badacze próbowali innych metod zakwaszania, jednak żadna nie dorównała efektom, jakie daje właśnie kwas siarkowy.

Zastosowanie w ten sposób zakwaszonej gnojowicy na gleby i plony powoduje wzrost plonów oraz brak konieczności używania nawozów azotowych i siarkowych. Badania przeprowadzone przez Instytut Technologiczno-Przyrodniczy pokazują wzrost zbiorów kukurydzy na kiszonkę w przedziale 10-15% . Kwas siarkowy zatrzymuje ulatnianie się azotu z gnojowicy, zwiększając jej zdolności nawożące gleby.

Jak już powiedzieliśmy, kwaśne pH gnojowicy może zwiększyć plony nawet o 10-15%. Dzieje się tak, dlatego że rośliny lepiej przyswajają wartości nawozowe zawarte w gnojowicy w porównaniu do odrębnych nawozów z siarką i azotem. Takie rozwiązanie przynosi nie tylko zysk, ale też oszczędności, nie trzeba już inwestować w dodatkowe nawozy, a efekty i tak są znacznie lepsze.

Czy zakwaszanie gnojowicy wymaga specjalnego sprzętu?

Kwas siarkowy w takim stężeniu, jaki potrzebny jest do prawidłowego zakwaszenia gnojowicy, wymaga ostrożności, ponieważ jest wysoce niebezpieczny. Transportem kwasu w cysternie oraz dodaniem go do zbiornika z gnojowicą może zająć się jedynie osoba, która ma do tego specjalne uprawnienia.

Odpowiednio zakwaszona gnojowica ma pH na poziomie 5,5. Właśnie taki poziom pozwala uzyskać najlepsze rezultaty, czyli najwyższy wzrost plonów i redukcję odoru. Po dodaniu kwasu siarkowego do zbiornika z gnojowicą całość należy mieszać. Służy do tego specjalne mieszadło z długim ramieniem wyposażone w wąż sprzęgający, miernik pH oraz zbiornik z prysznicem awaryjnym.  Dostępne urządzenia sprowadzane są głównie z Danii. Badania pokazują, że aplikację gnojowicy wężem wleczonym zamiast wozu asenizacyjnego z płytą rozbryzgową daje najlepsze efekty w redukcji amoniaku.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.