Artykuł sponsorowany

Trudności w hurtowej produkcji pieczarek

Trudności w hurtowej produkcji pieczarek

Pieczarki to jedne z niewielu gatunków grzybów, które można hodować w celach komercyjnych. Są grzybami bogatymi w witaminy, minerały, białka, tłuszcze i węglowodany, dlatego cieszą się sporą popularnością. Dzięki delikatnemu smakowi, mogą stanowić dodatek do dań różnego rodzaju. Jak wygląda hurtowa hodowla pieczarek i z jakimi problemami zmagają się hodowcy pieczarek?

Ekologiczna uprawa

Produkty spożywcze możemy nazywać ekologicznymi, jeśli do ich produkcji nie stosuje się środków, które mają negatywne działanie na środowisko. W hurtowej hodowli pieczarek należy stosować tylko ekologiczne podłoża pochodzenia organicznego. Wykorzystuje się okrywę torfową oraz kompost, które zapewniają doskonałe warunki do rozwoju grzybów. Wykorzystuje się surowce odpadowe, na przykład słomę czy koński obornik. Pieczarki rozwijają się najlepiej w temperaturze od 12 do 20 °C, dlatego na hali należy utrzymywać chłodny i wilgotny klimat. Hala nie może być jednak szczelnie zamknięta, ponieważ zbyt duże stężenie dwutlenku węgla sprawia, że pieczarki są przerośnięte, ich trzonki są wysokie. Niezbędna jest wentylacja hali oraz regularne nawilżanie podłoża. Pieczarki zaczynamy uprawiać od szczepienia grzybni, która występuje w postaci ziarna. Musi zostać rozłożona równomiernie, a następnie okryta. Po około trzech tygodniach pieczarki zaczynają wzrastać i pojawia się biała grzybnia. Musi zostać okryta kilkucentymetrową warstwą ziemi o odpowiednim pH. - Po dziesięciu dniach ponownie zaczną pojawiać się białe plamy, które należy kolejny raz rozprowadzić - mówi specjalista z przetwórni lomania.pl.

Ręczne zbiory i pakowanie

Pieczarki są bardzo delikatne, w związku z tym należy zbierać je wyłącznie ręcznie. Wymaga to sporego nakładu pracy. Tuż po zbiorze pieczarki powinny zostać schłodzone, by mogły zachować na długo swoją świeżość. To nie tylko kwestia estetyki, schłodzone pieczarki zachowują swój smak i wartości odżywcze na długo. Trudność hodowli hurtowej polega na tym, że pieczarki nie mogą być długo magazynowane przed dostawą do odbiorców. W związku z tym uprawa musi być planowana w taki sposób, by na bieżąco można było dysponować zbiorami. Całe szczęście, lata doświadczeń nauczyły nas, ile czasu zajmują poszczególne etapy produkcji, mówi pracownik Spółki Lomania Polsko-Francuska. Pieczarki muszą też być odpowiednio pakowane, by w czasie transportu nie uległy uszkodzeniu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.