Transport chłodniczy produktów spożywczych. Charakterystyka
Transport produktów spożywczych o krótkim czasie do spożycia i szybko psujących się wymaga spełnienia wielu wymogów mających na celu utrzymanie ich świeżości. Przepisy prawne krajowe i międzynarodowe dokładnie określają grupę produktów o specjalnych wymogach transportowych, ich specyfikację oraz warunki, które musi spełniać nie tylko sam pojazd, ale też wszystkie działania logistyczne. W dzisiejszym artykule opowiemy, czym charakteryzuje się transport chłodniczy towarów przemysłu spożywczego.
Jakie wymagania muszą spełniać pojazdy chłodnicze?
Umowa ATP, czyli umowa o międzynarodowych przewozach szybko psujących się artykułów żywnościowych i o specjalnych środkach transportu przeznaczonych do tych przewozów, sporządzona w ramach Europejskiej Komisji Gospodarczej ONZ przez Grupę Roboczą do spraw Przewozu Szybko Psujących się Artykułów Żywnościowych, wskazuje cztery rodzaje pojazdów dla transportu chłodniczego:
-
izotermiczne, tzw. izotermy,
-
z urządzeniem chłodniczym, tzw. chłodnie,
-
z zasobnikiem zimna, tzw. lodownie, w których za źródło chłodu służy naturalny lód, suchy lód lub płytki eutektyczne,
-
ogrzewane środki transportu.
Rodzaj pojazdu dopasowuje się na podstawie wymagań dotyczących warunków we wnętrzu pojazdu podczas przewozu dla poszczególnych grup produktów. Jak wyjaśnia Warentrans świadczący usługi transportowe, uniwersalnym rozwiązaniem są środki transportu z urządzeniem chłodniczym. Naczepa z chłodnią może zapewnić, w zależności klasy nadwozia chłodniczego, temperaturę od +12°C do -20°C. Aby transport przebiegł bezpiecznie, pojazdy wyposażone są w specjalny system stałego monitorowania warunków wewnątrz naczepy. Choć ogrzewane środki transportu mogą budzić zdziwienie, jeśli chodzi o transport chłodniczy, pełnią również ważną rolę w przewożeniu żywności. Ich zadaniem jest utrzymanie odpowiedniej temperatury w nadwoziu, kiedy na zewnątrz rejestruje się nawet -20°C.
Jakie wymagania mają poszczególne grupy produktów?
Zakres temperatur, jakie muszą utrzymać pojazdy wykorzystywane w transporcie chłodniczym, jest bardzo szeroki. Dla dziczyzny, drobiu i królików, a także produktów mlecznych, takich jak jogurty, kefiry czy twaróg, wynosi +4°C, natomiast dla surowego mięsa +7°C. Z kolei zamrożone mięso będzie wymagać temperatury na poziomie -10°C, a zamrożone ryby aż -18°C. Żywność wymaga nie tylko odpowiednich warunków związanych z temperaturą transportu, ale również sterylnością. Pojazdy przygotowuje się i kontroluje pod tym kątem przed każdym transportem. Auta muszą posiadać zatwierdzenie z Powiatowego Inspektoratu Sanitarnego, że dopuszczone są do transportu żywności.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana