Rodzaje opakowań jednorazowych
Opakowania jednorazowe – foliowe, papierowe i te wykonane z innych tworzyw sztucznych znajdują bardzo szerokie zastosowanie w różnych gałęziach przemysłu oraz w gospodarstwach domowych. Obecnie wiele firm zajmuje się produkcją różnego rodzaju opakowań jednorazowych z tektury, plastiku, kartonu, folii, tworzyw sztucznych czy styropianu. Jakie zatem można wyróżnić ich typy?
Jakie funkcje pełnią opakowania?
Dzisiaj w zasadzie wszystkie produkty sprzedawane są w opakowaniach: butelkach, słoikach czy torebkach. Większość z nich to opakowania jednorazowe. Pełnią one funkcję ochronną, reklamową, a także informacyjną. Niektóre z nich są również zdatne do recyklingu, a więc powtórnego wykorzystania lub biodegradowalne, a więc takie, które rozkładają się szybko i nie uwalniają przy tym szkodliwych dla środowiska substancji. W przypadku wszystkich opakowań kluczową kwestią jest jednak trwałość. Okazuje się bowiem, że w krajach słabo rozwiniętych nawet 30% żywności marnuje się przez kiepskiej jakości opakowania. W takich krajach jak nasz mamy na szczęście dobrych i uznanych producentów opakowań jednorazowych, takich jak na przykład Ema-pol.Opakowania szklane
Dość dużą popularnością od lat w Polsce cieszą się szklane naczynia jednorazowe, a więc wszelkiego rodzaju butelki czy słoiki. Dodatkowym ich atutem jest to, że są one bezpieczne dla zdrowia człowieka. Żadne ich składniki nie przenikają bowiem do przechowywanej w nich żywności. Pod tym względem są lepsze niż jednorazowe opakowania z plastiku czy metalu. Ponadto w cenie są opakowania papierowe, które szybko się rozkładają. Wciąż często wykorzystywane są również opakowania wykonane z tradycyjnego styropianu (tacki, pudełka i inne). Skutecznie chronią one przede wszystkim produkty szczególnie delikatne.Kartoniki
Wiele produktów zamyka się też w jednorazowych kartonikach. Tak jest m.in. w przypadku soków. Są one produkowane z tektury, a następnie laminowane. Ponadto wyróżnić można opakowania aluminiowe, a więc wszelkiego typu puszki. Ciekawym rodzajem opakowań jednorazowych są też opakowania biodegradowalne, których z roku na rok produkuje się coraz więcej. Tutaj przoduje bioplastik, a więc materiał wytwarzany z surowców roślinnych, który posiada jednak takie same właściwości jak tworzywo sztuczne. Bioplastik bazuje na surowcach tego rodzaju jak kukurydza czy trzcina cukrowa. Sporo opakowań i naczyń jednorazowych produkuje się również z przetworzonych otrębów pszennych. Co ciekawe, po wszystkim można je nawet zjeść.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana