Restauracje w Kotlinie Kłodzkiej. Propozycje gastronomiczne
Kotlina Kłodzka to region, który słynie z wielu ciekawych miejsc. Wiele osób docenia ten obszar przede wszystkim ze względu na atrakcje turystyczne, a także niesamowite widoki, które można podziwiać z Gór Stołowych, czy Masywu Śnieżka. To jednak nie wszystko. Kotlina Kłodzka to także miejsce, w którym po intensywnym zwiedzaniu można dobrze i smacznie zjeść. Jakie specjały polecane są turystom?
Potrawy regionalne z Kotliny Kłodzkiej
- Spędzając czas na terenie Kotliny Kłodzkiej, warto skorzystać nie tylko z atrakcji turystycznych i malowniczej okolicy, ale również spróbować regionalnej kuchni. Podobnie jak w przypadku innych terenów, również i ten charakteryzuje się specjałami, których należy skosztować. Podstawą jest przede wszystkim twaróg sudecki, który króluje w różnych potrawach
— wyjaśnia specjalista z Zajazdu „Byczy Róg”.
Jednym z najpopularniejszych dań, które serwowane są w okolicznych restauracjach, są ziemniaki podawane z twarogiem, a następnie polewane olejem lnianym. Ten przysmak ma początek swojej historii u okolicznych tkaczy, którzy w dawnych czasach się nim raczyli, aby mieć siły do pracy.
Innym chętnie wybieranym przez turystów daniem jest czeski zasmażany ser, który w lokalach podaje się z różnymi dodatkami. Chociaż ta potrawa nie należy do dietetycznych, to smakuje wyjątkowo.
Poznaj najlepsze restauracje w Kotlinie Kłodzkiej
Okolice Sudetów znane są turystom nie tylko malowniczych widoków, ale także bardzo dobrej oferty gastronomicznej. Na mapie regionu znajduje się wiele różnego rodzaju restauracji. Wiele z nich stylizowanych jest na stare karczmy, co zdecydowanie przyciąga osoby zwiedzające te okolice.
Jedną z najbardziej charakterystycznych restauracji jest lokal znajdujący się w pensjonacie Byczy Róg, który znajduje się nieopodal granicy polsko-czeskiej. W tym miejscu nie tylko wiele osób spożywa posiłki, ale także korzysta z noclegu. Wiele osób odwiedza to miejsce ze względu na bardzo dobrą lokalizację i jeszcze lepszą kuchnię.
W eleganckiej restauracji można zjeść:
- śniadania,
- dania obiadowe,
- dania barowe.
Jest ona otwarta nie tylko dla turystów, którzy nocują na miejscu, ale także dla innych. Wśród proponowanych dań znajdują się przysmaki kuchni polskiej i czeskiej — jak wspomniany już wcześniej zapiekany ser. Osoby dorosłe mogą napić się także regionalnego lub czeskiego piwa, co jest doceniane, szczególnie przez smakoszy tego trunku.
Osoby zatrzymujące się na miejscu nie muszą martwić się o wyżywienie. W cenie pokoju znajduje się również śniadanie, co sprawia, że rano nie trzeba szukać miejsca, w którym można się posilić. Najbliższe lokale są nieco oddalone od tego terenu, więc dla niektórych osób mogłoby to być spore utrudnienie. Zamiast niepotrzebne tracić czas, można zjeść śniadanie i wcześnie wyruszyć na zwiedzanie, aby wszystko zobaczyć. Jest to ważne szczególnie dla tych osób, które przyjechały w to miejsce tylko na kilka dni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana