Odżelazianie wody bez tajemnic
Odżelazianie wody jest jednym z procesów jej uzdatniania do różnych zastosowań, m.in. spożywczych, gospodarczych czy przemysłowych. Przekroczenie normy ilości żelaza z ujęcia wody jest jednym z najpopularniejszych problemów, z jakimi borykają się gospodarstwa domowe. W tym artykule przedstawiamy, czym jest odżelazianie wody, jak się je wykonuje i dlaczego jest ono tak ważne.
Czym jest odżelazianie wody?
Żelazo jest jedną z niezliczonej ilości substancji, które w określonych sytuacjach mogą powodować, że woda staje się niezdatna do użycia. Zgodnie z najnowszym rozporządzeniem Ministra Zdrowia z dnia 7 grudnia 2017 roku w wodzie pitnej może znaleźć się do 0,2 mg żelaza oraz do 0,05 mg manganu na litr wody. Aby taki stan osiągnąć, odżelazianie wody często okazuje się niezbędne. Pozwala ono na wytrącenie z wody nadmiaru jonów żelaza i manganu, tym samym uzdatniając wodę do użycia. Istnieje kilka różnych metod odżelaziania wody, z których najpopularniejszą i najskuteczniejszą jest odżelazianie przeprowadzane przy pomocy specjalnego urządzenia, czyli odżelaziacza. Znajduje on zastosowanie zarówno w gospodarstwach domowych, jak i hotelach, restauracjach czy zakładach produkcyjnych.
Jak wygląda proces odżelaziania wody?
Po badaniu ilości żelaza w używanej przez nas wodzie, które przeprowadzić możemy w najbliższym oddziale sanepidu bądź w akredytowanym laboratorium, możemy przystąpić do procesu odżelaziania wody. Składa się on z trzech podstawowych etapów:utleniania, osadzania w procesie filtracji oraz wypłukiwania w procesie regeneracji. Odżelaziacz składa się przede wszystkim ze zbiornika, w którym znajdują się odpowiednio dobrane do jakości wody złoża filtracyjne. Proces filtracji zarządzany i kontrolowany jest przez głowicę sterującą, którą możemy odpowiednio zaprogramować system do jakości wody, a wszystkie etapy odżelaziania odbywają się automatycznie. Złoże w odżelaziaczach utlenia związki żelaza i manganu, dzięki czemu są one wytrącane z wody w postaci stałej, a następnie wychwytywane i zatrzymywane na powierzchni złoża. Nagromadzone zanieczyszczenia usuwane są później w płukaniu wstecznym. Niektóre złoża mogą dodatkowo zmiękczać wodę, tym samym rozwiązując popularny w Polsce problem z twardą wodą.
Jak wybrać odpowiednie urządzenie do odżelaziania wody?
Wybór odpowiedniego urządzenia zależy od wielu czynników, dlatego warto zostawić to zadanie specjalistom w zakresie uzdatniania wody. Należy ocenić wiele różnych czynników, takich jak m.in. stężenie żelaza i manganu w wodzie, jej utlenialność, poziom pH, azotany, twardość czy zawartość bakterii w wodzie. Dopiero wówczas specjaliści dobierają odpowiednie dla nas urządzenie czy metodę, tym samym dając nam gwarancję skuteczności działania. Ponadto firmy zajmujące się projektowaniem oraz budową stacji uzdatniania wody, takie jak firma Aqualine, dopasowują do naszych potrzeb wszystkie jej parametry i dodatkowe opcje.
Czy warto odżelaziać wodę?
Zdecydowanie warto, niezależnie od stopnia przekroczenia normy dotyczącej ilości jonów żelaza i manganu zawartych w naszej wodzie. Odżelazienie wody sprawi, że jony te nie będą kumulować się w naszych organizmach, tym samym nie będą negatywnie wpływać na nasze zdrowie i samopoczucie. Osoby, które zdecydowały się na badanie jakości swojej wody i jej późniejsze odżelazianie, zauważyły znaczną poprawę jakości, smaku i zapachu wody. Odżelaziona woda traci także właściwości barwiące, przez co będzie mogła być używana bez szkody dla naszych sanitariatów oraz ubrań. Wiąże się to również z oszczędnościami, ponieważ tak uzdatniona woda m.in. znacząco zmniejsza wydatki na środki czystości czy przedłuża żywotność pralek i ubrań.
Jak rozpoznać, czy mamy do czynienia z wodą o zbyt dużej zawartości żelaza?
Niezdatna do spożycia woda może spowodować wiele szkód. Pierwszą rzeczą, na którą zwraca się uwagę, zwłaszcza w gospodarstwach domowych, jest nieprzyjemny zapach i rdzawy posmak wody, która dodatkowo może zmienić barwę i stać się mętna. Następną rzeczą są nieestetyczne plamy powstałe na ubraniach podczas prania. Jeżeli woda zmieniła barwę, nasze ubrania czy bielizna mogą także żółknąć. Niezdatna do użycia przez ilość żelaza woda tworzy na przyborach sanitarnych oraz płytkach trudne do usunięcia, żółtobrązowe zacieki, a zawarte w wodzie bakterie powodują odkładanie się złogów organicznych i tym samym zarastanie rur wodociągowych. Woda, która nie jest odpowiednio odżelaziona, ma także bezpośredni wpływ na nasze zdrowie, m.in. powodując dolegliwości układu pokarmowego, podrażnienia i przebarwienia skóry, podrażnienia górnych dróg oddechowych i spojówek, a także sprzyjać rozwoju próchnicy w jamie ustnej.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana