Obiady dla grup autokarowych w góralskiej karczmie w Ustroniu
Wycieczka szkolna, wyjazd integracyjny, a może rodzinne wczasy? Niezależnie od okoliczności, Ustroń stanowi doskonałe miejsce do wypoczynku. Wędrówki po górach i czyste powietrze nie są jednak jedynymi atrakcjami tego rejonu. Prawdziwie śląska, aromatyczna kuchnia to kolejny sposób na bliższe poznanie uzdrowiska. Jakie obiady oferuje się tutaj grupom autokarowym?
Zwiedzając jakikolwiek kraj lub region, warto zadbać o to, żeby skosztować lokalnych potraw i przekąsek. Podróż po „kulinarnych niuansach” wybranego miejsca sprawi, że wiedza na temat jego kultury nabierze głębi. Nie inaczej jest ze Śląskiem. Odpowiednia restauracja w Ustroniu zabierze swoich gości na wspaniałą wycieczkę po smakach. Potrawy mączne, mięsne i jarskie odkryją przed „wczasowiczami” całkiem nową kuchnię – o ile jednak zostaną przygotowane w prawidłowy sposób. Jak zatem znaleźć karczmę góralską, która spełni podobne oczekiwania?
Potrawy polecane przez restauracje w Ustroniu
Można wskazać kilka flagowych, śląskich potraw, które można stosunkowo szybko przyrządzić i zaserwować grupom autokarowym. Choć każda restauracja w Ustroniu może „po swojemu” interpretować dany przepis, w najbardziej popularnych propozycjach obiadowych zawsze jest zupa i drugie danie (czasami także kompot). Do najbardziej polecanych pozycji w menu należą:
- Żurek po śląsku w chlebie
Termin „umami” to coś nowego w polskiej sztuce kulinarnej, ale samo zjawisko jest od wieków znane wszystkim Ślązakom – zwłaszcza tym, którzy gotują żurek według lokalnej receptury.
- Aksamitny krem z czosnku
Jeśli wyciągnie się z tradycyjnej „wodzionki” to, co najlepsze, powstanie kremowa, sycąca zupa z grzankami oraz regionalnym, aromatycznym serem.
- Rolada śląska z kluskami
Jak zaznacza Zajazd na Kępie, podczas pobytu w Ustroniu należy zjeść co najmniej jedną roladę wołową z klasycznym farszem i kluskami „z dziurką”.
- Placki ziemniaczane ze śmietaną
Poleśniki przypominają placki ziemniaczane, jednak mają swój własny, śląski „twist”. Dodatek chłodnej, lekkiej śmietany jest przyjemnym kontrastem dla chrupiącego ciasta.
Odwiedzając restauracje w Ustroniu, warto…
…próbować różnych potraw! Chociaż na co dzień można nie jeść modrej kapusty bądź śląskich klusek, wakacje w górach to idealna okazja, aby skosztować czegoś całkiem innego. Poleca się „wyjść ze swojej strefy komfortu” i rozsmakować się np. w parzybrodzie, harynkach, kwaśnicy czy karminadlach. Można również zachęcić dzieci do poznania nowych dań oraz rozszerzyć ich dietę o ciekawe, restauracyjne propozycje, które powtórzy się w domu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana