Nasiona kukurydzy, które przyjmą się w gorszych warunkach klimatyczno-glebowych
Kukurydza znajduje się w czołówce najchętniej uprawianych w Polsce roślin. O jej popularności przesądzają przede wszystkim niewielkie wymagania glebowe i klimatyczne (roślina ta znakomicie plonuje również na wymagających stanowiskach). Pierwszym krokiem do osiągnięcia zadowalających zysków z upraw jest wybór odpowiednich nasion – podpowiadamy, jakie odmiany poradzą sobie najlepiej w trudnych warunkach.
Na jakich stanowiskach kukurydza rośnie najlepiej?
Kukurydza nie jest rośliną sprawiającą duże problemy w uprawie, niemniej jednak nie na każdym stanowisku będzie rosnąć dobrze. Trzeba pamiętać o jej dużym zapotrzebowaniu na wodę, a także małej odporności na niskie temperatury. Producenci specjalizujący się w uprawie tego typu zboża nie mogą zapominać też o zbilansowanym nawożeniu (kukurydza do właściwego wzrostu potrzebuje zwłaszcza azotu, fosforu i potasu).
Upraw nie należy zakładać na glebach ciężkich i podmokłych – o wiele lepszym wyborem są gleby przewiewne i próchnicze, a nawet piaszczyste. Co ważne, roślinę tę można uprawiać w całej Polsce, przy czym położenie geograficzne powinno być kluczowym czynnikiem podczas wybierania nasion kukurydzy na konkretne stanowisko. W podjęciu decyzji warto kierować się głównie oznaczeniem FAO, definiującym wczesność odmiany. Im niższa liczba FAO, tym krótszy okres wegetacyjny – np. dla producentów kukurydzy na ziarno prowadzących uprawy w północnej Polsce optymalnym wyborem są odmiany o FAO do 220.
Odmiany kukurydzy tolerujące słabsze stanowiska
Jeśli uprawa ma być założona na stanowiskach o gorszych parametrach, nie warto eksperymentować – najbezpieczniejszą opcją jest postawienie na odmiany, które już w poprzednich latach osiągały doskonałe wyniki. Pracownik firmy Saatbau, dostawcy materiału siewnego, doradza:
Osoby szukające kukurydzy, która poradzi sobie w trudnych warunkach, powinny być zadowolone m.in. z odmiany Tipico. Odmiana ta bardzo dobrze plonuje, co potwierdzają badania rejestrowe i porejestrowe z kilku ostatnich lat. Tipico nadaje się zarówno na ziarno, jak i kiszonkę.
Wśród innych odmian skutecznie radzących sobie z niekorzystnymi parametrami gleby czy załamaniami pogody można wymienić jeszcze m.in.:
Bagiro (FAO 230) – kukurydza polecana do produkcji grysu (ze względu na duży udział skrobi szklistej). Bagiro wyróżnia się rewelacyjnymi cechami agronomicznymi i bezproblemowym dostosowywaniem się do różnych warunków glebowych;
Fabell (FAO 240) – odmiana uniwersalna (na ziarno i na kiszonkę), o znakomitym wczesnym wigorze i wysokiej zawartości skrobi w ziarnie;
SM Hubal (FAO 240) – kukurydza odpowiednia na gleby lżejsze, uboższe w składniki pokarmowe. Wyróżnia się silnym efektem „stay-green” oraz odpornością na choroby grzybowe;
Aniska (FAO 250) – cechą charakterystyczną tej odmiany są masywne rośliny o szerokich liściach. Aniska toleruje niedobory wody, jest niepodatna na wyleganie i można ją uprawiać w całej Polsce;
Albireo (FAO 260) – kukurydza popularna w Niemczech (gdzie jest wykorzystywana na kiszonkę lub biogaz). To wysokie rośliny, które wytrzymują niskie temperatury i rzadko chorują.
Producenci zainteresowani odmianami kukurydzy tolerującej słabsze stanowiska mają więc w czym wybierać. Trzeba pamiętać, że staranne dopasowanie roślin do konkretnego stanowiska to kluczowy krok przesądzający o sukcesie uprawy, dlatego najlepiej zainwestować w materiał siewny od renomowanych dostawców.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana