Artykuł sponsorowany

Na co zwracać uwagę przy zakupie majonezu?

Na co zwracać uwagę przy zakupie majonezu?

Majonez nie zawsze jest tłustym, wysokokalorycznym i niezdrowym sosem. To produkt, który może pozytywnie wpływać na wyniki krwi oraz ogólną kondycję ludzkiego organizmu – należy tylko wiedzieć, gdzie i w jaki sposób poszukiwać zdrowszej alternatywy od tego, co znajduje się w sklepach sieciowych. Jak zatem znaleźć majonez o dobrym, ale i smacznym składzie?

Majonez to popularny, biały, gęsty sos używany zarówno do dekoracji, jak i poprawy walorów smakowych niektórych potraw, np. kanapek, jajek czy sałatek. Wyrób zazwyczaj produkuje się z żółtek, oleju, octu i przypraw (soli i pieprzu). Zdecydowanie zdrowsza receptura opiera się jednak na surowcach roślinnych, a nie jajkach. Wegańską alternatywę często robi się z mleka sojowego i różnych dodatków, tj. musztardy, octu, oleju czy aquafaby, czasami dodaje się też przyprawy nadające jej nieco inny aromat, np. curry, czosnek lub chili.

O czym pamiętać, szukając zdrowego majonezu? 

Im krótszy i prostszy skład, tym lepsza jakość wybranego produktu – duża ilość konserwantów oraz substancji zaczynających się od litery „E” (tzw. „polepszaczy smaku”, „spulchniaczy” itp.) jest pierwszym sygnałem, że „coś jest nie tak” z danym wyrobem. Zdrowy majonez powinien mieć czytelną etykietę, na której znajdują się jego składniki i oferowane wartości odżywcze. Poszukując odpowiedniego sosu, należy zatem zwrócić uwagę na informacje znajdujące się na jego opakowaniu. Najlepiej, gdy w załączonych informacjach nie pojawiają się jajka.

Szukając zdrowszej alternatywy, dobrym posunięciem jest postawienie na majonez wegański. „Tradycyjny” wyrób to nie tylko bomba kaloryczna, ale także źródło „złego” cholesterolu oraz substancji, które nierzadko wywołują reakcje alergiczne. Klasyczny sos nierzadko „wzbogaca” się sztucznymi konserwantami, żeby dłużej zachował ważność – jajka wymagają właściwego „zabezpieczenia”. Najlepiej też, gdy wybrany produkt roślinny (polecany przez firmę Starck's Food Polska) zawiera mniej tłuszczu niż w przetworach zwierzęcych, do ok. 20-40%.

Co wziąć pod uwagę, wybierając zdrowy majonez? 

Niska kaloryczność, dobry skład, rezygnacja z jajek i niska zawartość tłuszczu to kluczowe, jednak nie jedyne elementy, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie takiego produktu. Oprócz kwestii jakościowych, istotne jest przecież to, jak prezentuje się dany sos. Majonez nie może odbiegać od „klasycznej” formuły pod względem kremowości oraz smaku. Postawienie na zdrowszą alternatywę nie musi tu oznaczać pożegnania się ze znajomą konsystencją i walorami smakowymi ulubionego, słonego wyrobu.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.