Na co zwracać uwagę przy zakupie majonezu?
Majonez nie zawsze jest tłustym, wysokokalorycznym i niezdrowym sosem. To produkt, który może pozytywnie wpływać na wyniki krwi oraz ogólną kondycję ludzkiego organizmu – należy tylko wiedzieć, gdzie i w jaki sposób poszukiwać zdrowszej alternatywy od tego, co znajduje się w sklepach sieciowych. Jak zatem znaleźć majonez o dobrym, ale i smacznym składzie?
Majonez to popularny, biały, gęsty sos używany zarówno do dekoracji, jak i poprawy walorów smakowych niektórych potraw, np. kanapek, jajek czy sałatek. Wyrób zazwyczaj produkuje się z żółtek, oleju, octu i przypraw (soli i pieprzu). Zdecydowanie zdrowsza receptura opiera się jednak na surowcach roślinnych, a nie jajkach. Wegańską alternatywę często robi się z mleka sojowego i różnych dodatków, tj. musztardy, octu, oleju czy aquafaby, czasami dodaje się też przyprawy nadające jej nieco inny aromat, np. curry, czosnek lub chili.
O czym pamiętać, szukając zdrowego majonezu?
Im krótszy i prostszy skład, tym lepsza jakość wybranego produktu – duża ilość konserwantów oraz substancji zaczynających się od litery „E” (tzw. „polepszaczy smaku”, „spulchniaczy” itp.) jest pierwszym sygnałem, że „coś jest nie tak” z danym wyrobem. Zdrowy majonez powinien mieć czytelną etykietę, na której znajdują się jego składniki i oferowane wartości odżywcze. Poszukując odpowiedniego sosu, należy zatem zwrócić uwagę na informacje znajdujące się na jego opakowaniu. Najlepiej, gdy w załączonych informacjach nie pojawiają się jajka.
Szukając zdrowszej alternatywy, dobrym posunięciem jest postawienie na majonez wegański. „Tradycyjny” wyrób to nie tylko bomba kaloryczna, ale także źródło „złego” cholesterolu oraz substancji, które nierzadko wywołują reakcje alergiczne. Klasyczny sos nierzadko „wzbogaca” się sztucznymi konserwantami, żeby dłużej zachował ważność – jajka wymagają właściwego „zabezpieczenia”. Najlepiej też, gdy wybrany produkt roślinny (polecany przez firmę Starck's Food Polska) zawiera mniej tłuszczu niż w przetworach zwierzęcych, do ok. 20-40%.
Co wziąć pod uwagę, wybierając zdrowy majonez?
Niska kaloryczność, dobry skład, rezygnacja z jajek i niska zawartość tłuszczu to kluczowe, jednak nie jedyne elementy, na które warto zwrócić uwagę przy zakupie takiego produktu. Oprócz kwestii jakościowych, istotne jest przecież to, jak prezentuje się dany sos. Majonez nie może odbiegać od „klasycznej” formuły pod względem kremowości oraz smaku. Postawienie na zdrowszą alternatywę nie musi tu oznaczać pożegnania się ze znajomą konsystencją i walorami smakowymi ulubionego, słonego wyrobu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana