Mieszanki przyprawowe do kiełbas, szynek, pieczeni i podobnych produktów, które zapewniają stabilny smak
Przyprawom przypisuje się liczne wartości smakowe i wizualne, a nawet lecznicze. Poszczególne potrawy, w tym charakterystyczne dla kuchni polskiej, posiadają przypisane sobie tylko mieszanki, wyróżniające je spośród innych. Trudno wyobrazić sobie większość tak lubianych przez nas dań bez odpowiedniego, specyficznego doprawienia. Podobnie jest z dostępnymi w sklepach wędlinami, pieczeniami czy innymi wyrobami z mięsa, a nawet tymi wege.
W przeszłości medycyna opierała się głównie na ziołolecznictwie. Nawet dzisiaj wskazuje się na pozytywne działanie przypraw ziołowych na zdrowie człowieka, stąd rosnąca popularność fitoterapii – produkcji leków opartej na naturalnych zasobach przyrody. Dodatkowo udowodniono, iż substancje bioaktywne zawarte w przyprawach wspomagają leczenie chorób dietozależnych oraz cywilizacyjnych. Jak widać, mieszanki przyprawowe stanowią nie tylko dodatek do potraw, ale także charakteryzują się właściwościami prozdrowotnymi.
Unikatowy smak dań a dodawane przyprawy
Przyprawy mają zarówno wartość kulinarną, jak i kulturową. Potrawy różnych społeczności posiadają własne, niepowtarzalne mieszanki, które nadają im wyjątkowym smak. Przyprawy aktywizują pracę kubków smakowych, dostarczając przy tym specyficznych doznań i wrażeń, dzięki którym można wrócić do czasów dzieciństwa, a nawet przenieść się do odległego kraju. To nie samo mięso, a odpowiednia mieszanka przyprawowa sprawia, że domowa pieczeń zapada nam w pamięć – mówi specjalista z firmy Polsmaki.
Dostępne mieszanki przyprawowe
Mieszanki przyprawowe to specjalnie przygotowane kompozycje smakowe, dedykowane dla konkretnych mięs, warzyw czy potraw. Oczywistym przykładem takiego produktu jest indyjskie curry, obecne już dziś właściwie na wszystkich kontynentach. Przyprawa łączy w sobie startą kurkumę, kozieradkę, czosnek, kmin rzymski, gorczycę, a nawet cynamon. Dostępne są również przyprawy do kurczaka, gyrosa oraz grilla, które od razu wywołują skojarzenia związane z aromatem, jakie nadają przygotowywanym posiłkom. Nieodłącznym elementem polskiej kuchni są także do:
- ziemniaków,
- bigosu,
- karkówki,
- mięsa wieprzowego,
- a także ryb.
Gotowe mieszanki przypraw dla gastronomii
We współczesnej profesjonalnej gastronomii szeroko wykorzystuje się gotowe mieszanki przyprawowe – skład takich produktów umożliwia doskonałe doprawienie potrawy, nadając jej wyjątkowy, pełny smak. Tak przygotowane kompozycje charakteryzują się odpowiednimi proporcjami pomiędzy poszczególnymi przyprawami. Ich stosowanie wiąże się zarówno z oszczędnością czasu potrzebnego na odmierzanie i próbowanie własnych mieszanek, jak i przestrzeni kuchni. Mieszanki przypraw znajdują też zastosowanie w masowej produkcji kiełbas, pieczeni i wyrobów wege.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana