Makuch jako składnik komponentów paszowych
Makuch rzepakowy to produkt, który stanowi pozostałość procesu tłoczenia oleju. Nie jest poddawany dalszej obróbce, dlatego nie traci swoich cennych właściwości odżywczych. Zawiera witaminy oraz pełnowartościowe składniki – tłuszcz czy węglowodany. Wyróżnia się również dużą zawartością białka, fosfolipidów i soli mineralnych. Jest idealnym komponentem pasz dla zwierząt. Czym się wyróżnia?
Makuch paszowy – jakie ma właściwości?
Makuch rzepakowy posiada dużą ilość cennych składników, dlatego wyróżnia się wieloma właściwościami prozdrowotnymi. Zmniejsza zawartość złego cholesterolu, zwiększa mleczność czy wpływa na poprawny przyrost masy. To także doskonałe źródło witaminy D2, która w organizmach zwierząt przekształcana jest w witaminę D3 – odgrywającej duże znaczenie dla układu kostnego. Wysoka aktywność fitazy powoduje z kolei, że makuch rzepakowy ułatwia trawienie fosforu zawartego w paszy. Nie wymaga równoważenia z tłuszczem i jest źródłem kwasów omega-3 oraz omega-6.
Makuch rzepakowy – jakie ma zalety?
Makuch rzepakowy posiadają znacznie większą zawartość tłuszczu, niż inne komponenty paszowe. Dzięki temu zawiera także wysoką wartość energetyczną, co odgrywa duże znaczenie w żywieniu zwierząt. Makuchy to cenne produkty, ponieważ zawierają białko, węglowodany, sole mineralne i witaminy. Hodowcy mogą stosować je jako paszę wysokobiałkową. Makuch rzepakowy jest wpisany do Rejestru Materiałów Paszowych Unii Europejskiej, dlatego stosowany jest nie tylko do produkowania pełnowartościowych pasz, ale również bezpośrednio w diecie zwierząt gospodarczych – a nawet w chowie ekologicznym. Poza tym produkty te są uniwersalne i można je dowolnie mieszać ze śrutami zbożowymi. Pozwala to zaoszczędzić na kosztach związanych z żywieniem zwierząt. Profesjonalne produkty tego typu oferuje m.in. producent makuchu Street Retail, który dba o zadowolenie swoich Klientów.
Makuch rzepakowy – gdzie kupić?
Makuchy mają ogromne znaczenie w hodowli zwierząt gospodarczych, pozwalając utrzymać ją na wysokim poziomie. Aby jednak tak było, warto wybierać doświadczonych producentów makuchu, którzy dbają o proces jego produkcji. Zespół takich firm to najwyższej klasy specjaliści, których wieloletnie doświadczenie poparte jest różnymi szkoleniami. To z kolei przekłada się na efektywność i jakość pracy. Wysoka zawartość białka w makuchu korzystnie wpływa z kolei na przyrost masy ciała, a pozostałe składniki poprawiają trawienie i stymulują rozwój zwierząt. Warto zaufać renomowanym producentom, którzy wyróżniają się odpowiednim doświadczeniem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana