Kasza z orkiszu jako ważny składnik diety wegetariańskiej i wegańskiej
Kasza z orkiszu to podstawa smacznego i pożywnego dania. Wegetarianie i weganie potrafią wyczarować z niej pyszne potrawy w sam raz dla siebie. Orkisz można dodawać do zup, bądź traktować jako danie obiadowe, podane np. z warzywami. Warto też pamiętać, że z kaszy orkiszowej „wychodzą” pyszne kotlety. Jest to również ważny składnik pasy do chleba.
W jaki sposób orkisz ucieszy wegetarianina?
Dieta wegetariańska to taki sposób odżywiania, z którego wyklucza się potrawy mięsne, a także zupy, czy wywary gotowane na kościach. Dozwolone są natomiast produkty pochodzące od zwierząt: mleko i jego przetwory oraz jaja. Wegetarianie jedzą też ryby.
Wiele osób stosujących dietę wegetariańską, dostrzega jej pozytywne skutki: polepszenie kondycji fizycznej, a także samopoczucia. Jednak przyznają oni, że aby osiągnąć pozytywne rezultaty, trzeba spełnić konkretne, dietetyczne wymagania. Należy uzupełniać niedobory białka, które zwykle pozyskuje się dzięki jedzeniu mięsa.
I tutaj kłania się wegetarianom kasza orkiszowa, np. zakupiona w sklepie internetowym diogra.pl. Kasza ta stanowi bogate źródło nie tylko białka, a także żelaza, witamin z grupy B oraz kwasu foliowego. Jest także naturalnym antybiotykiem, podnoszącym odporność.
Co orkisz oferuje weganom?
Z racji bogatych walorów odżywczych, orkisz to również świetny produkt dla wegan. Specyfika tej diety polega na tym, że oprócz mięsa, eliminuje się także wszelki pokarm pochodzenia zwierzęcego, jak mleko, jaja, a także miód (zabierając go, człowiek ograbia pszczoły).
Weganie to ludzie zwracający się w swojej diecie ku roślinom. Np. ku prastaremu zbożu, jakim jest orkisz. W jego współczesnej, ekologicznej hodowli, nadal stosuje się tradycyjne metody rolnicze, rezygnując z zabójczej dla organizmu chemii. Dania na bazie produktów z orkiszu (mąki, kasze, płatki) to także przykład kulinarnej kreatywności.
Kaszę orkiszową można dodawać do sałatek warzywnych, a także do zup. Wegański krupnik orkiszowy, z dodatkiem grzybów i ziół, zadowoli nawet najbardziej wybredne podniebienie. Płatki orkiszowe warto używać nie tylko w formie müsli, ale także w formie pasty do chleba.
Jak ją wykonać? Ugotuj płatki na wodzie, w proporcji 1:2 (porcja płatków na dwie porcje wody), z dodatkiem ulubionych przypraw. Zostaw je na noc, aby dobrze ostygły. Podsmaż cebulkę, najlepiej z dodatkiem sosu sojowego. Możesz to zrobić na oleju rzepakowym lub kokosowym. Gdy cebula będzie już miękka, dodaj jabłko pokrojone w drobną kostkę oraz majeranek. Wymieszaj wszystkie składniki i podawaj z chlebem lub krakersami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana