Artykuł sponsorowany

Jakie towary mogą być poddawane mrożeniu?

Jakie towary mogą być poddawane mrożeniu?

Mrożenie jest jednym z najbardziej efektywnych sposobów przechowywania żywności. To proces, który pozwala na utrwalenie produktów żywnościowych na drodze termicznej oraz zachowanie ich walorów odżywczych i właściwości fizycznych w bardzo dużym stopniu. Jednak, aby tak się stało, żywność należy przechowywać w odpowiednich warunkach oraz temperaturze. Warto wiedzieć, które produkty można mrozić oraz jak długo nadają się do spożycia.

Produkty, które można poddawać mrożeniu

Mrożonki są doskonałym rozwiązaniem dla osób, które chcą spożywać codziennie różnorodne produkty. W okresie jesieni oraz zimy nie ma dostępu do niektórych gatunków świeżych owoców, warzyw czy ziół. Mrożenie pozwala na zachowanie smaku, aromatu oraz wartości odżywczych danej żywności przez naprawdę długi czas.

Jest to możliwe dzięki wymrożeniu wody, która jest środowiskiem rozwoju drobnoustrojów. Trzeba jednak wiedzieć, że podczas tego procesu bakterie zawarte w żywności nie giną, lecz przechodzą w stan uśpienia i po podwyższeniu temperatury budzą się oraz zaczynają gwałtownie namnażać. Dlatego warto pamiętać, że nie wolno ponownie mrozić tego samego produktu w tej samej postaci.

Istnieją takie produkty, które pod wpływem niskiej temperatury tracą swój smak oraz zmieniają konsystencję, dlatego nie zaleca się ich mrozić. Zalicza się do nich żywność zawierająca duże ilości wody, na przykład: pomidory, ogórki, arbuzy czy pomarańcze. Po rozmrożeniu tracą one swoją jędrność, gdyż pod wypływem niskich temperatur wytwarzają się kryształki lodu uszkadzające ich delikatną strukturę.

Mrożeniu można poddać bardzo wiele produktów. Należą do nich:

  • mięso surowe,

  • mięso gotowane lub pieczone,

  • ryby,

  • chleb,

  • pizza,

  • zupa,

  • pierogi,

  • niektóre rodzaje owoców i warzyw,

  • ciasta i torty,

  • ser,

  • grzyby,

  • zioła.

Jaką datę przydatności do spożycia mają dane produkty po zamrożeniu?

Produkty zamrożone nie psują się przez bardzo długi okres. Jednak należy wiedzieć, ile czasu dana żywność zachowuje świeżość. Oto zestawienie często mrożonych produktów wraz z czasem, w jakim zachowują przydatność do spożycia:

  • chleb – 2/3 miesiące,

  • sernik – 2/3 miesiące,

  • gulasz wołowy – 4/6 miesięcy,

  • kurczak i indyk w kawałkach – 9 miesięcy,

  • szynka gotowana – 2 miesiące,

  • lody – 2 miesiące,

  • owoce – 9/12 miesięcy,

  • warzywa – 8/12 miesięcy,

  • zioła – 12 miesięcy.

Aby produkty te były długo świeże i mogły zostać spożyte, muszą być odpowiednio przechowywane. Często podmioty gospodarcze o różnym charakterze działalności potrzebują miejsca, gdzie będą w stanie zamrozić duże ilości produktów. Wtedy mogą skorzystać z usług firm, które oferują profesjonalne usługi chłodnicze wraz z mrożeniem towarów. Jedną z nich jest spółka Operis z o.o.. Zajmuje się ona składowaniem towarów, a głównym filarem jej działalności są usługi magazynowania oraz chłodnicze i mroźnicze.

Mrożenie produktów spożywczych jest bardzo dobrym sposobem na zachowanie ich świeżości na długo. Dzięki temu procesowi można się cieszyć produktami, które w danym okresie nie są dostępne na półkach sklepowych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.