Jakie przyprawy są typowe dla kuchni indyjskiej?
Kuchnia indyjska słynie z wyjątkowo wyrazistych smaków oraz aromatów. Intensywność tę uzyskuje się poprzez dodanie do przyrządzanych dań odpowiednio dobranych przypraw, które nadają im charakterystyczny zapach i smak. Jeżeli zastanawiasz się, jakie przyprawy są najczęściej używane w kuchni indyjskiej, koniecznie przeczytaj ten artykuł. Dowiesz się z niego, które z nich będą Ci potrzebne do przygotowania pysznego indyjskiego obiadu lub kolacji.
Jakich przypraw używa się w kuchni indyjskiej?
Najbardziej popularnymi indyjskimi przyprawami są m.in.: kolendra, kmin rzymski, chili, kozieradka, a także przyprawy korzenne takie jak cynamon, imbir, kurkuma, kardamon, szafran i gałka muszkatołowa. Dzięki nim nawet najprostsze potrawy, których bazą jest ryż, groch, fasola czy soczewica stają się niezwykle ciekawe w smaku. Ich aromat jest zaskakujący, a smak urzeka swoją intensywnością. Odpowiednia mieszanka przypraw jest podstawą wszystkich przepisów indyjskich. To właśnie one nadają bowiem tradycyjnym potrawom z tego kraju charakterystyczny dla nich słodko-gorzki i ostry smak.
Które przyprawy są najczęściej wykorzystywane w indyjskich potrawach?
W daniach indyjskich najważniejsze są świeże warzywa i przyprawy, których bogatą ofertę przygotował dla swoich klientów np. sklep Indian House. W przepisach indyjskich najczęściej stosuje się:
1. Chili Ostra przyprawa powstająca z ususzonych i przetartych papryczek chili. Jest niezbędnym dodatkiem do wszystkich potraw przygotowywanych z fasoli i soczewicy.
2. Cynamon Cynamon to korzenna przyprawa, którą można kupić w postaci proszku lub kawałków ususzonej kory. Ma właściwości rozgrzewające i pobudzające. Jest zaliczany do naturalnych afrodyzjaków. Doskonale podkreśla smak i aromat zarówno potraw słodkich, jak i słonych, a także różnych napojów.
3. Kolendra Można ją kupić w postaci sproszkowanej albo jako ususzone liście. Dodaje się ją do większości dań, w których składzie znajduje się jogurt.
4. Kurkuma Wyróżnia się intensywną żółtą barwą. Jest znana ze swoich właściwości prozdrowotnych. Reguluje metabolizm tłuszczów, zapobiega tworzeniu się zakrzepów oraz oczyszcza organizm z toksyn.
5. Imbir Ususzony i zmielony korzeń imbiru dodaje potrawom pikantności. Imbir wpływa też pozytywnie na organizm. Wzmacnia odporność i pomaga zwalczyć infekcje bakteryjne oraz wirusowe.
6. Garam masala To gotowa mieszanka przypraw charakterystycznych dla kuchni indyjskiej. Składa się z: kminu rzymskiego, kolendry, pieprzu czarnego, kardamonu, liści laurowych, goździków, cynamonu, pieprzu cayenne i gałki muszkatołowej.
7. Curry Znana na całym świecie mieszanka sproszkowanych przypraw. Składa się z kurkumy, kolendry, imbiru, czosnku, chili, pieprzu, cynamonu, goździków, gałki muszkatołowej, kardamonu i kminku.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana