Jakie owoce i warzywa są charakterystyczne dla Włoch?
![Jakie owoce i warzywa są charakterystyczne dla Włoch? Jakie owoce i warzywa są charakterystyczne dla Włoch?](https://d2yvmenv39glx3.cloudfront.net/images/f-308553-jakie-owoce-i-warzywa-sa-charakterystyczne-dla-wloch.jpg)
Włochy to kraj, który kojarzy się przede wszystkim z doskonałą kuchnią, pełną świeżych, aromatycznych i smakowitych składników. Jednym z wyróżniających Italię elementów jest prawdziwe bogactwo owoców i warzyw. Odznaczają się one nie tylko wyjątkowymi walorami smakowymi, ale także zdrowotnymi.
Włoskie warzywa
Jednym z najpopularniejszych włoskich warzyw jest bez wątpienia pomidor (np. w odmianie Piccadilly). To prawdziwy król sosów zarówno do pizzy, jak i makaronów. Pomidory zawierają dużo witamin i minerałów oraz są źródłem antyoksydantów. Równie często we włoskich przepisach znaleźć można cukinię czy fioletowe sycylijskie bakłażany. Wykorzystuje się je m.in. do przygotowywania zup czy sałatek.
Warto wspomnieć także o warzywach, których niezwykły aromat nada każdemu daniu prawdziwie włoskiego charakteru. Mowa tutaj o oliwkach, cebuli i czosnku. Oliwki to wręcz jeden z symboli Italii. Stosuje się je zarówno jako dodatek do dań, jak i składnik sałatek czy prostą przystawkę. Czosnek dodawany jest natomiast do sosów, mięs i warzyw. Jego aromat możesz poznać, korzystając np. z oferty włoskich delikatesów online. Na szczególną uwagę zasługuje także słodka, delikatna i chrupiąca czerwona cebula Tropea z Kalabrii.
Owoce charakterystyczne dla Włoch
Podobnie jak warzywa, owoce są ważnym składnikiem wielu włoskich potraw, deserów i napojów. Na pierwszy plan wyłaniają się cytrusy z cytryną na czele. To jeden z najbardziej znanych włoskich owoców, który wykorzystywany jest m.in. do produkcji limoncello – tradycyjnego włoskiego likieru. Zwróć także uwagę na wyjątkowo soczyste, czerwone sycylijskie pomarańcze Tarocco i orzeźwiającą bergamotkę z Kalabrii. Jeśli interesują Cię włoskie smaki, koniecznie spróbuj także awokado hass, świeżych moreli, winogron i melonów. Warto też wspomnieć o figach będących cennym składnikiem diety śródziemnomorskiej. W kuchni włoskiej są wykorzystywane zarówno figi świeże, suszone, jak i owoce w postaci dżemów i konfitur.
Włoska kuchnia to skarbnica smaków i aromatów, których odkrywanie stanowi prawdziwą przyjemność. Wyżej wymienione produkty stanowią jedynie niewielką część bogactwa kulinarnej tradycji kraju. Warto go odwiedzić i spróbować miejscowych potraw, które z pewnością zadowolą nawet najbardziej wymagających smakoszy.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
-
Owoce, warzywa - hurt
Tęczowy ogród Gospodarstwo sadownicze Marcin Wasilewski
woj. mazowieckie96-521 Brzozowiec 16
-
Gastronomia - wyposażenie
Gastrochem-Serwis Tadeusz Jamka
woj. małopolskie31-566 Kraków, Ofiar Dąbia 4
-