Artykuł sponsorowany

Jak pieczarki trafiają do naszych kuchni? Od uprawy przez skup i sklep

Jak pieczarki trafiają do naszych kuchni? Od uprawy przez skup i sklep

Pieczarki to grzyby, które bardzo chętnie są wykorzystywane w polskiej kuchni. Co ciekawe, to właśnie Polska jest jednym z największych producentów pieczarek wśród krajów Europy. Dawniej był to surowiec luksusowy, przeznaczony tylko dla najbogatszych. Podawano je w otoczeniu wykwintnych produktów i z alkoholem. Dzisiaj to towar, który jest dostępny w każdym markecie. Jak pieczarki trafiają do naszych kuchni?

Historia pieczarek i ich właściwości

Pierwszym krajem, w którym zaczęto hodować pieczarki była Francja. Stało się to w roku 1650. Ze względu na swój niespotykany smak grzyby trafiły następnie do innych krajów europejskich, a w tym i do Polski.

Pieczarki mają w sobie 91 proc. wody. Są źródłem witamin z grupy B, a także składników mineralnych takich jak między innymi żelazo, potas, miedź i fosfor. To niskokaloryczny produkt – 100 g pieczarek ma tylko 30 kalorii. Zawierają mało tłuszczu, węglowodanów i błonnika, a wymienione składniki znajdują się w największych ilościach w jego trzonie.

Uprawa i dystrybucja pieczarek w Polsce

Miejsce, w którym hoduje się pieczarki, nazywa się pieczarkarnią. Grzyby nastawione na produkcję towarową rosną w nowoczesnych halach uprawowych, które dodatkowo muszą posiadać osobne pomieszczenia do:

  • odkażania,
  • fermentacji,
  • pasteryzacji podłoża.

Minimalna wielkość hali to 250 m2 uprawy, natomiast największe hale osiągają powierzchnię uprawy równą 1200 m2. Większe pomieszczenia oznaczają możliwość używania zaawansowanej technologii pomocnej przy produkcji. Jeśli budynek pozbawiony jest klimatyzacji, pieczarki hoduje się w cyklu wiosennym oraz jesiennym, dzięki klimatyzacji liczba cykli może wynosić od 4 do 8.

Pieczarki muszą być hodowane w odpowiednim, sterowanym mikroklimacie. Bardzo pracochłonne jest samodzielne wyprodukowanie odpowiedniego podłoża, które jest wymagające, dlatego często kupuje się podłoże zastępcze – tłumaczy przedstawiciel firmy Toarm, zajmującej się produkcją urządzeń pieczarkarskich.

Prawidłowo sporządzone podłoże to takie, które jest dobrze sfermentowane. Obecnie, oprócz procesu zbioru, wszystkie czynności przy hodowli pieczarek są zautomatyzowane.

Hodowla pieczarek jest możliwa również w domowych warunkach. Najczęściej produkcję przeprowadza się w piwnicach, szopach oraz szklarniach. Jest to jednak bardzo wymagająca hodowla. Warto zaopatrzyć się w sprzęty zapewniające m.in. odpowiednie:

  • nawadnianie,
  • nawilżanie,
  • wentylowanie.

Często firmy produkujące pieczarki mają własne hale dystrybucyjne wzbogacone o linie pakujące oraz maszyny do cięcia. Po skompletowaniu zamówień takie produkty wysyłane są do hurtowni, warzywniaków, a także marketów na całym świecie. Największym unijnym odbiorcą tego produktu są Niemcy i Francja.

Hodowanie pieczarek to skomplikowany proces, który wymaga odpowiedniej dbałości o szczegóły. Polscy producenci, mimo tego, że są przygotowani na wszelkie ewentualności, muszą pamiętać o odpowiednim sprzęcie, który ułatwi im produkcję.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.