Jak pieczarki trafiają do naszych kuchni? Od uprawy przez skup i sklep
Pieczarki to grzyby, które bardzo chętnie są wykorzystywane w polskiej kuchni. Co ciekawe, to właśnie Polska jest jednym z największych producentów pieczarek wśród krajów Europy. Dawniej był to surowiec luksusowy, przeznaczony tylko dla najbogatszych. Podawano je w otoczeniu wykwintnych produktów i z alkoholem. Dzisiaj to towar, który jest dostępny w każdym markecie. Jak pieczarki trafiają do naszych kuchni?
Historia pieczarek i ich właściwości
Pierwszym krajem, w którym zaczęto hodować pieczarki była Francja. Stało się to w roku 1650. Ze względu na swój niespotykany smak grzyby trafiły następnie do innych krajów europejskich, a w tym i do Polski.
Pieczarki mają w sobie 91 proc. wody. Są źródłem witamin z grupy B, a także składników mineralnych takich jak między innymi żelazo, potas, miedź i fosfor. To niskokaloryczny produkt – 100 g pieczarek ma tylko 30 kalorii. Zawierają mało tłuszczu, węglowodanów i błonnika, a wymienione składniki znajdują się w największych ilościach w jego trzonie.
Uprawa i dystrybucja pieczarek w Polsce
Miejsce, w którym hoduje się pieczarki, nazywa się pieczarkarnią. Grzyby nastawione na produkcję towarową rosną w nowoczesnych halach uprawowych, które dodatkowo muszą posiadać osobne pomieszczenia do:
- odkażania,
- fermentacji,
- pasteryzacji podłoża.
Minimalna wielkość hali to 250 m2 uprawy, natomiast największe hale osiągają powierzchnię uprawy równą 1200 m2. Większe pomieszczenia oznaczają możliwość używania zaawansowanej technologii pomocnej przy produkcji. Jeśli budynek pozbawiony jest klimatyzacji, pieczarki hoduje się w cyklu wiosennym oraz jesiennym, dzięki klimatyzacji liczba cykli może wynosić od 4 do 8.
Pieczarki muszą być hodowane w odpowiednim, sterowanym mikroklimacie. Bardzo pracochłonne jest samodzielne wyprodukowanie odpowiedniego podłoża, które jest wymagające, dlatego często kupuje się podłoże zastępcze – tłumaczy przedstawiciel firmy Toarm, zajmującej się produkcją urządzeń pieczarkarskich.
Prawidłowo sporządzone podłoże to takie, które jest dobrze sfermentowane. Obecnie, oprócz procesu zbioru, wszystkie czynności przy hodowli pieczarek są zautomatyzowane.
Hodowla pieczarek jest możliwa również w domowych warunkach. Najczęściej produkcję przeprowadza się w piwnicach, szopach oraz szklarniach. Jest to jednak bardzo wymagająca hodowla. Warto zaopatrzyć się w sprzęty zapewniające m.in. odpowiednie:
- nawadnianie,
- nawilżanie,
- wentylowanie.
Często firmy produkujące pieczarki mają własne hale dystrybucyjne wzbogacone o linie pakujące oraz maszyny do cięcia. Po skompletowaniu zamówień takie produkty wysyłane są do hurtowni, warzywniaków, a także marketów na całym świecie. Największym unijnym odbiorcą tego produktu są Niemcy i Francja.
Hodowanie pieczarek to skomplikowany proces, który wymaga odpowiedniej dbałości o szczegóły. Polscy producenci, mimo tego, że są przygotowani na wszelkie ewentualności, muszą pamiętać o odpowiednim sprzęcie, który ułatwi im produkcję.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana