Jak często myć i dezynfekować urządzenia chłodnicze?
Pracujące bez przerwy urządzenia chłodnicze odpowiedzialne za utrzymywanie odpowiedniej temperatury dostosowanej do przechowywanych w nich produktów wymagają regularnego czyszczenia oraz dezynfekcji. Dzięki temu będą one działać prawidłowo przez długi czas, a składowane w nich produkty nie będą zagrażać zdrowiu po ich spożyciu. Dlatego w tym artykule skupiamy się na tym, w jaki sposób oraz jak często myć urządzenia chłodnicze.
Dlaczego regularne czyszczenie urządzeń chłodniczych jest tak ważne?
Regularne czyszczenie urządzeń chłodniczych zapewnia przede wszystkim ich poprawną i wydajną pracę. Zanieczyszczone chłodnie, chłodziarki czy lodówki są bowiem o wiele podatniejsze na uszkodzenia ze względu na przegrzania, a do tego:
- pracują głośniej,
- nie są w stanie utrzymywać optymalnej temperatury przystosowanej do przechowywanych w nich produktów,
- zużywają więcej energii elektrycznej.
Aby uniknąć więc powyższych problemów, które bardzo często wiążą się z koniecznością wymiany urządzenia na nowe, należy odpowiednio często przeprowadzać samodzielny serwis urządzeń chłodniczych, polegający na ich myciu i dezynfekcji.
W jaki sposób i jak często czyścić łatwo dostępne przestrzenie chłodziarek?
Czyszczenie urządzeń chłodniczych powinno być przeprowadzane tak często, jak zajdzie taka potrzeba, jednak nie rzadziej niż dwa razy w roku. Sam ten proces w przypadku ich wnętrza i elementów łatwo dostępnych polega natomiast na:
- opróżnieniu zawartości urządzenia i odłączeniu go od zasilania,
- umyciu wnętrza urządzenia z zastosowaniem środków myjąco-dezynfekujących oraz miękkiej szmatki i pozostawieniu preparatu na określony przez producenta czas,
- zmyciu środka z użyciem czystej wody oraz osuszeniu wnętrza urządzenia,
- umyciu chłodziarki z zewnątrz.
Kiedy zdecydować się na profesjonalne czyszczenie urządzenia chłodniczego?
Urządzenia chłodnicze wymagają regularnego czyszczenia nie tylko ich wnętrza, ale także np. skraplaczy i parowników umieszczonych w trudniej dostępnych miejscach. W ich przypadku raz w roku warto skorzystać z pomocy oferowanej na przykład przez serwis urządzeń chłodniczych INSTAL-TECH. Dzięki temu będzie można mieć bowiem pewność, że czyszczenie przebiegnie sprawnie i prawidłowo, a samo urządzenie nie zostanie przypadkowo uszkodzone.
Podsumowując, urządzenia chłodnicze powinny być myte i dezynfekowane wewnątrz co najmniej 2 razy w roku. Jeśli chodzi natomiast o ich profesjonalne czyszczenie raz w roku najlepiej zdecydować się na usługi specjalistów, którzy przeprowadzą przegląd i serwis chłodziarki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana