Ile możesz zaoszczędzić, organizując przyjęcie komunijne w restauracji?
Już prawie powszechny jest zwyczaj organizowania przyjęć komunijnych w wynajętej restauracji czy lokalu posiadającym zaplecze gastronomiczne. Obserwatorzy wskazują na wygodę takiego rozwiązania. Jednak wszyscy, którzy skorzystali z takiej możliwości, zdają sobie sprawę z realnych korzyści, które taka opcja niesie. Trzeba zaznaczyć, że nie chodzi tu wyłącznie o zaoszczędzenie nerwów.
Oszczędność pieniędzy
Można by powiedzieć, że organizacja przyjęcia komunijnego w restauracji to ogromne koszty. Tymczasem paradoksalnie w takim przypadku koszty są mniejsze. Widać to na przykładzie samego przygotowywania menu. Na co dzień mało kto gotuje w makroskali. Nigdy nie wiadomo, ile produktów potrzeba na daną potrawę dla wszystkich. Brak doświadczenia w tym względzie, skutkuje kupowaniem produktów z dużym zapasem. Po prostu istnieje obawa, że czegoś zabraknie i nie będzie już czasu, żeby po raz kolejny wybrać się do sklepu. W rezultacie po przyjęciu domowym zostaje sporo jedzenia, które zazwyczaj już nie smakuje, bo nie jest pierwszej świeżości. Poza tym ile dni można jeść tę samą potrawę.
Ekipa, która gotuje w restauracji, to doświadczeni profesjonaliści, którzy doskonale wiedzą, ile czego trzeba zużyć, aby nakarmić konkretną liczbę osób. Tak o tym mówi pracownik urokliwego lokalu Restauracja Jedyna, który często organizuje przyjęcia komunijne:
- Zawsze dokładnie wiemy, ile produktów zużyjemy do przygotowania potraw na przyjęcie. We wszystko zaopatrujemy się u stałych, sprawdzonych dostawców, to niejednokrotnie możemy liczyć na promocje. Ceny zazwyczaj są hurtowe, a więc niższe, niż w sklepie. Dlatego ceny dań w naszej restauracji nie są wygórowane.
Korzyści innego rodzaju
Urządzanie przyjęcia komunijnego w domu to przede wszystkim ciągła presja. Najpierw układanie menu, a potem kompletowanie półproduktów. Następnie długie godziny gotowania i nieustająca obawa, czy aby wszystko się uda. Nawet jeżeli jest ktoś do pomocy, to na pani domu zwykle spoczywa odpowiedzialność za wszystko. Niewątpliwie jest to spory stres, a i tak na koniec trzeba wszystko osobiście posprzątać. Może się zdarzyć, że po wszystkim już się nie będzie pamiętało tego, co najważniejsze, bo przechodzenie do normalności to kwestia co najmniej kilku dni.
Organizacja przyjęcia komunijnego w restauracji to przede wszystkim oszczędność nerwów. Rodzina i reszta uczestników może się skoncentrować tylko na tym święcie, jakim jest Komunia Święta dziecka. Żadna presja ani obawy nie psują dobrego nastroju. Pani domu nie martwi się, że przygotowane przez nią potrawy nie będą smakować gościom. Nie musi się też kłopotać obsługą stołu i późniejszymi porządkami. A że święty spokój nie ma ceny, to korzyści płynących z organizacji przyjęcia w lokalu nie sposób obliczyć.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana