Formy do pieczenia – z jakich materiałów powinny być wykonane?
Formy do pieczenia różnią się między sobą kształtem, wielkością i przeznaczeniem. Wiele z nich jest dostosowanych do przygotowywania tylko konkretnych potraw i wypieków. Ułatwiają one pieczenie, obróbkę termiczną, a następnie podawanie żywności. Materiały, z jakich są wykonane, mają ogromne znaczenie na cały ten proces. Dobrze dobrane formy pozwolą na dokładne wypieczenie ciasta, bez konieczności późniejszego zeskrobywania wysuszonych fragmentów.
Na jakie materiały postawić?
Akcesoria do pieczenia są niezbędnym elementem wyposażenia każdej kuchni. Świetnie sprawdzają się nie tylko w przypadku słodkich wypieków, ale także pełnowartościowych posiłków. Odpowiednie formy przydadzą się bowiem podczas pieczenia zapiekanki, lasagne, bądź faszerowanego mięsa.
Formy aluminiowe są jednym z popularniejszych wyborów. Cechują się niską ceną i wysoką trwałością, a także łatwością w przechowywaniu i konserwacji. Jeśli będzie przestrzegać się podstawowych wytycznych (takich jak nieużywanie zmywarki i stosowanie papieru do pieczenia) są w stanie przetrwać w kuchni latami. Dużym atutem jest także ich przepuszczalność ciepła, bowiem potrawy i desery znacznie szybciej się w nich pieką niż w przypadku innych materiałów.
Wielbicielom słodyczy są polecane formy silikonowe. Uniemożliwiają przypieczenie się ciasta w piekarniku, gdyż nie przewodzą ciepła tak dobrze, jak formy ze stali i aluminium. Wielu cukierników traktuje to jednak jako zaletę. Ponadto tego rodzaju formy ułatwiają bezproblemowe wydobywanie wypieków ze środka. Jednym z najpopularniejszych rodzajów form silikonowych są te do muffinów, które pozwalają na wypiekanie pulchnych i miękkich w środku babeczek.
W wielu kuchniach można znaleźć także formy porcelanowe lub szklane. Tego rodzaju naczynia świetnie sprawdzą się w przypadku wypiekania niesłodkich potraw. Nie są wymagające i łatwe w utrzymaniu. Dodatkowo wszelkie tłuszcze, takie jak margaryna lub masło, doskonale się w nich rozpuszczają. Ich atutem jest również możliwość mycia w zmywarce.
W jakie formy zainwestować?
W swojej kuchni dobrze jest posiadać kilka rodzajów form. Dzięki temu możliwe będzie przygotowywanie różnego rodzaju potraw bez konieczności ograniczania się do jednego rodzaju. Eksperymenty bywają niekiedy wskazane, ale nie trzeba specjalnie utrudniać sobie czasu spędzonego w kuchni.
Uniwersalnym wyborem są formy aluminiowe. W szafce kuchennej dobrze jest mieć tortownicę i niewielką blaszkę w kształcie prostokąta. Znacząco rozszerzy to możliwości kulinarne domowników. Wielbiciele makaronów i zapiekanych posiłków powinni wyposażyć się także w szklaną formę. Z kolei w asortymencie aspirujących cukierników nie może zabraknąć wykonanej z miękkiego silikonu formy na muffiny – podpowiada pracownica sklepu internetowego Practic, produkującego unikatowe wyposażenie do kuchni.
Dobór asortymentu do pieczenia zależny jest od indywidualnych potrzeb domowników. Warto mieć jednak na uwadze właściwości poszczególnych materiałów na wypieki. Pieczenie bywa karkołomną czynnością. Aby ją sobie uprzyjemnić, dobrze jest wybrać taki zestaw form, który okaże się niezawodny w każdej sytuacji.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana