Dobry catering gwarancją udanej konferencji biznesowej
Każdej konferencji biznesowej nieodłącznie towarzyszy jedzenie. Najczęściej przybiera ono formę bufetu, gdzie każdy z gości może wybrać sobie posiłek z kilku wcześniej przygotowanych propozycji. Poza podstawową funkcją zapewnienia wyżywienia, catering ma także charakter reprezentacyjny. Widok zastawionego stołu zdecydowanie lepiej będzie świadczył o gospodarzu, niż tylko kilka kanapek, które znajdą się na półmiskach.
Jaki rodzaj cateringu jest najlepszy na konferencję biznesową?
Podczas organizacji konferencji biznesowej wszystkie jej aspekty muszą być dopracowane w jak najmniejszym szczególe. Im lepsze wrażenie zrobi się na partnerze biznesowym, tym większe jest prawdopodobieństwo, że zdecyduje się na współpracę. Dlatego też warto wybrać profesjonalnie przygotowany catering.
Należy pamiętać, aby zawierał on wszelkie niezbędne składniki. Poza obiadem, na stole powinny znaleźć się również przekąski oraz bufet kawowy. Wiele osób zdecydowanie ucieszy się o wiele bardziej na widok ekspresu do kawy niż tylko czajnika. Obecnie szczególnie ważne jest, aby catering był przygotowany z myślą o wegetarianach i weganach. Partner biznesowy zauważy wtedy, że gospodarz jest osobą, która dba o ewentualne potrzeby innych uczestników konferencji.
Co podawać na cateringu biznesowym?
Wybór i ilość dań, które będą towarzyszyły podczas spotkania biznesowego, powinny być uzależnione od liczby jego uczestników. Nie można przesadzać z ilością przekąsek, ale również źle widziane będzie jeżeli jedzenia będzie zbyt mało.
Warto unikać również dań, które mogą brudzić. Nie ma nic gorszego, niż brudny garnitur podczas rozmów, których wynikiem ma być podpisana umowa. W tym celu często organizatorzy chętnie oferują tzw. finger-food. Są to drobne przekąski, które można nabierać palcami. Przykładem takiego dania, mogą być małe kanapeczki z różnymi dodatkami.
Komu powierzyć przygotowanie cateringu biznesowego?
Niezależnie od tego, czy spotkanie biznesowe dotyczy małych przedsiębiorstw, czy dużych firm, istnieją złote zasady zamawiania cateringu biznesowego. Jedna z nich traktuje o tym, aby powierzyć to restauracji, która ma doświadczenie.
Na przykład Hotel Locomotiva w Lublinie oferuje pełną dowolność wyboru menu oraz usługi dodatkowe, jak wynajem obrusów lub zastawy. Zdarza się, że możliwe jest także zamówienie obsługi całości bufetu oraz ekspresu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana