Dobre mięso, czyli jakie?
Kupując mięso, czasem mówisz: żeby było dobre. Zapewne oznacza to pragnienie zjedzenia czegoś smacznego, lecz wydaje się, że chodzi o coś więcej. Dobre to także zdrowe, odpowiednio przetworzone i prawidłowo przechowywane. Podobnie, gdy prowadzisz restaurację, sklep czy catering i zastanawiasz się nad wyborem hurtowni mięs i wędlin, chcesz, aby produkty były dobre.
Mięso zdrowe
Mięso dostarcza wielu wartości odżywczych, ważnych dla prawidłowego rozwoju organizmu:
- białka,
- witamin z grupy B,
- składników mineralnych takich, jak żelazo i cynk.
Białko sprawia, że Twój organizm może budować siebie: utrzymuje w dobrej kondycji mięśnie, narządy wewnętrzne, skórę, włosy oraz paznokcie. Witaminy z grupy B biorą udział w procesach metabolicznych i przyczyniają się do prawidłowej odporności fizycznej i psychicznej. Z kolei cynk ma swój niezastąpiony udział w gojeniu się ran, zaś bez żelaza organizm nie może produkować hemoglobiny potrzebnej w transporcie tlenu do wszystkich komórek ciała.
Jeżeli zaopatrujesz się, np. w internetowej hurtowni masarskiej HURT MIĘS, masz pewność, że produkty, które kupujesz, pochodzą od renomowanych producentów, dbających o to, aby mięso faktycznie było dobre, czyli dostarczało potrzebnych składników odżywczych.
Mięso dobrze przechowywane
Kolejnym ważnym wyznacznikiem „dobroci mięsa” jest sposób, w jaki jest przechowywane. Warunki chłodnicze muszą gwarantować zachowanie wszystkich wartości odżywczych produktu. Poniesiesz stratę, jeżeli kupisz najwyższej jakości produkt, lecz popsuje się on na skutego niewłaściwego przechowywania.
Niezbędne jest zapewnienie odpowiednich warunków chłodniczych także podczas transportu wyrobów. Najlepiej, jeżeli hurtownia mięsa i wędlin posiada własną flotę transportową. Dzięki temu, np. swojskie kiełbasy sprzedawane w hurcie, zachowają swoje walory smakowe i odżywcze, także po dostarczeniu ich pod adres wskazany przez nabywcę.
Mięso odpowiednio przetworzone
Cenne jest oczywiście mięso surowe, z którego gospodyni domowa czy szef kuchni potrafią wyczarować kulinarne cuda i cudeńka. Jednak dobre mięso, to także smaczne przetwory mięsne. O jakie produkty chodzi?:
- wędliny,
- kaszanki,
- kiełbasy,
- parówki cienkie i serdelki,
- produkty podrobowe, czyli metki i pasztety.
Na szczególną rekomendację zasługują wyroby z podrobów. Nie wiadomo dlaczego, czasem cieszą się złą sławą, jakoby były zrobione z „gorszego mięsa”. Nieprawda. Podroby dostarczają Ci składników odżywczych tak samo, jak każdy inny rodzaj mięsa. Ponadto, jeżeli ich spróbujesz, przekonasz się, że są bardzo smaczne.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana