Dobre grzyby suszone. Gdzie ich szukać?
Grzyby w polskiej kuchni są stosowane do przygotowywania bardzo dużej ilości potraw. Dodajemy grzyby do wigilijnego barszczu, dodajemy grzyby do przygotowywania mięsa, stosujemy grzyby do sosów oraz uwielbiamy zupę grzybową. W sezonie grzybowym znalezienie w sklepach sprawdzonych grzybów nie powinno nam przysporzyć zbyt wielu problemów, przez resztę roku musimy jednak korzystać z grzybów suszonych. W naszym artykule podpowiadamy, w jaki sposób kupować grzyby suszone, żeby mieć pewność bezpieczeństwa i ich wysokiej jakości.
Uwaga na oszustów!
Najlepszym rozwiązaniem jest oczywiście samodzielne zbieranie grzybów, a później ich suszenie. Niestety w wielu przypadkach jest to niemożliwe, ponieważ, żeby samemu zbierać grzyby, trzeba się na nich znać, a z tą wiedzą jest wśród Polaków coraz gorzej. Jeszcze kilkanaście czy kilkadziesiąt lat temu prawie każdy potrafił rozpoznać w lesielub tańsze np. maślaki. dobre grzyby od tych trujących, czy niejadalnych. Dziś, pomimo iż każdego roku w polskich lasach jest mnóstwo grzybiarzy, ta wiedza powoli przemija i nawet, jeżeli bardzo lubimy grzyby, to zazwyczaj jemy tylko te, które kupimy w sklepach lub na bazarze. Musimy przy tym bardzo uważać, zwłaszcza przy zakupie grzybów suszonych. Jako że w trakcie suszenia grzyby istotnie zmieniają swój wygląd, potencjalnie możemy stać się ofiarą oszustów, którzy zamiast najbardziej cenionych i przydatnych w kuchni suszonych borowików czy podgrzybków, będą nam chcieli sprzedać inne, nawet te nie dopuszczone w Polsce do obrotu.
Na co zwracać uwagę kupując grzyby w sklepach?
Najlepiej jest oczywiście sięgać tylko po te marki grzybów, które cieszą się na rynku dobrą opinią. Jednym z najbardziej cenionych polskich dostawców grzybów suszonych trafiających na nasz rynek jest istniejąca od 30 lat firma Jampol. Jej produkty można znaleźć w dużej ilości sklepów i są to nie tylko najbardziej klasyczne gatunki, jak np. borowiki, podgrzybki, koźlarze, maślaki, kurki, ale również wykwintne smardze. Wybierając jej produkty możemy mieć pewność jakości kupowanych grzybów oraz tego, że na pewno są to wyłącznie grzyby wybranego gatunku.
Oferowane przez Jampol grzyby suszone spełniają przede wszystkim bardzo restrykcyjne i prawnie usankcjonowanie wymogi jakościowe dot. max. 5% zaczerwienia pierwotnego i zawartości metali ciężkich, co jest niezmiernie istotne dla naszego zdrowia.
Firma oferuje także w całorocznej sprzedaży grzyby w opakowaniach kateringowych dla gastronomii sprzedając je w sklepie internetowym http://sklep.jampol.eu/
Jakie zagrożenia czekają podczas zakupu grzybów na bazarze?
Generalnie nie polecamy zakupu grzybów, zwłaszcza suszonych, na bazarze, ponieważ nigdy nie możemy mieć stuprocentowej pewności ich pochodzenia ale niestety także tego, czy na pewno wśród znajdujących się w torebce czy na sznurku grzybów suszonych nie znajdują się także grzyby, które są niejadalne i nam po prostu zaszkodzą. Unikajmy kupowania grzybów na bazarach przede wszystkim od jakichś przypadkowych osób, które się gdzieś rozłożyły ze stołeczkiem i sprzedają tylko grzyby. Na lepiej zorganizowanych straganach, sprzedawcy mają zazwyczaj towar, który wcześniej sami kupują na giełdach warzywnych. Pamiętajmy jednak, że każdy sprzedawca ma obowiązek okazać nam przy zakupie atest na kupowaną partię grzybów. Atest musi być wystawiony przez uprawnionego grzyboznawcę mającego certyfikację nadaną przez Państwową Inspekcję Sanitarną.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana