Artykuł sponsorowany

Dlaczego konie trafiają do rzeźni? 

Dlaczego konie trafiają do rzeźni? 

W Polsce co roku do ubojni trafia około 20 tysięcy koni, a drugie tyle jest wywożone za granicę z przeznaczeniem na rzeź. To pierwszy fakt. Drugi jest taki, że Polacy w zasadzie koniny nie jadają, a konie traktują jak zwierzęta towarzyszące, a nie mięsne. Dlaczego więc końskie targi i jarmarki oraz specjalizujące się w uboju koni rzeźnie działają w najlepsze? Jakie konie trafiają na rzeźnicki hak? Sprawdzamy!

Kilka faktów o rynku końskiego mięsa 

Konina jest uważana za mięso z wyższej półki i jest jedzona bardzo rzadko – na globalnym rynku mięs stanowi jedynie 0,4%. W większości krajów nie ma tradycji jedzenia końskiego mięsa; najchętniej spożywa się je we Włoszech, Francji, Belgii, Holandii i Japonii, a największymi producentami są Chiny, Meksyk i Kazachstan. Najbardziej cenione jest mięso młodych koni i źrebiąt ras zimnokrwistych (Włochy) oraz koni gorącokrwistych w wieku od 5 do 15 lat (Francja i Niderlandy). Starsze konie kończą jako składnik karmy dla psów czy kotów.

Mięso koni pochodzących z Polski jest wysoko cenione za granicą, dlatego ich eksport jest bardzo opłacalny. Jego początki sięgają lat 50. XX wieku, gdy wskutek mechanizacji rolnictwa konie pociągowe przestały być potrzebne w gospodarstwach. Liczba zabijanych lub wywożonych na rzeź koni szybko rosła, by osiągnąć szczyt pod koniec lat 70. (170 tys. sztuk!). Obecnie skala eksportu koni rzeźnych jest znacznie mniejsza, do czego z pewnością przyczyniły się działania fundacji ratujących konie.

Jakie konie trafiają do rzeźni? 

Poza wspomnianymi wyżej końmi ras zimnokrwistych, hodowanych specjalnie z myślą o uboju (często w skandalicznych warunkach), do rzeźni trafiają również te wierzchowce, które całe życie służyły człowiekowi. „Wyeksploatowane” klacze hodowlane, sportowe konie po kontuzjach, tak zwane odpady hodowlane, czyli źrebięta i młode konie niespełniające oczekiwań hodowcy, konie rekreacyjne, które z racji wieku czy chorób nie nadają się już do pracy w szkółce jeździeckiej... Wymieniać można długo. Niestety, według wielu właścicieli koni wysłanie ich na rzeź opłaca się bardziej niż zapewnienie im godnej emerytury i utrzymywania „darmozjada”, który z różnych przyczyn nie może już pracować. Rzeźnia bywa też alternatywą dla uśpienia śmiertelnie chorego konia przez weterynarza.

Czy ubój koni powinien zostać w Polsce zakazany? Fundacje na rzecz koni kontra rzą

Organizacje działające na rzecz koni, takie jak Fundacja Tara Schronisko dla Koni, od lat apelują o zmianę statusu prawnego tych zwierząt z gospodarskich na towarzyszące człowiekowi, i wiążący się z tym zakaz ich uboju oraz wywozu na rzeź. Minister Rolnictwa pozostaje jednak nieugięty, a najważniejszym argumentem przemawiającym według niego za zabijaniem koni w rzeźniach są wysokie zyski z eksportu koniny.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.