Czy uprawa soi jest opłacalna?
Soja jest warzywem strączkowym, które stanowi doskonały zamiennik mięsa w diecie roślinnej – dostarcza niemal 37 g białka na 100 g produktu, co wyróżnia ją na tle pozostałych alternatyw (ciecierzycy, fasoli czy soczewicy). Coraz więcej osób decyduje się na ograniczenie konsumpcji wyrobów odzwierzęcych, dlatego wielu rolników zastanawia się nad zasianiem wspomnianego surowca. Czy takie przedsięwzięcie jest jednak opłacalne?
Soja może być samodzielnym składnikiem potrawy bądź występować w przetworzonej formie. Na sklepowych półkach znajduje się m.in. napój sojowy, który zastępuje krowie mleko w diecie „wege” – co ciekawe, jest znacznie zdrowszy od „zwierzęcego” odpowiednika, ponieważ nie zawiera cholesterolu i tłuszczy nasyconych. Surowiec jest także wykorzystywany do produkcji tofu, czyli „twarożku” imitującego mięso w roślinnych przepisach. W podobny sposób stosuje się tempeh, którego receptura opiera się na sfermentowanych ziarnach.
Kalkulacja uprawy soi jako dowód na jej opłacalność
Popularność produktów roślinnych sprawia, że polscy rolnicy zaczynają produkcję ich surowca. Kalkulacja uprawy soi udowadnia bowiem, że opisane przedsięwzięcie jest opłacalne nawet na terenie naszego kraju – często o wiele bardziej niż gatunki, które powszechnie występują na tym obszarze. Jeżeli roślina ma odpowiednie warunki glebowe oraz stanowisko, jeden hektar ziemi może zaowocować nawet trzema tonami nasion, co daje ponad 1000 zł „czystego” zysku (bez dopłat i dofinansowań). Należy jednak pamiętać o wyborze sprawdzonej odmiany.
Uprawa soi przynosi również korzyści ekonomiczne na nieco innym polu: w znaczącym stopniu poprawia warunki glebowe, dzięki czemu tworzy odpowiednie warunki dla roślin następczych. Przedsięwzięcie charakteryzuje się też stosunkowo niewielkim zapotrzebowaniem na wodę – jej zużycie jest 4-5 razy mniejsze od wartości wykazywanych przez popularnie kultywowane gatunki. Jak dodają jeszcze eksperci z firmy Polska Soja, oszczędności pozyskuje się także przez znikome wykorzystanie nawozów azotowych oraz pestycydów.
Czynniki wpływające na opłacalność uprawy soi
Koszty materiału siewnego mogą się zmieniać w zależności od aktualnego sezonu czy odmiany rośliny, co bezpośrednio wpływa na uzyskane zyski. Na opłacalność uprawy oddziałuje również wysokość samego plonu, który jest zależny od wielu czynników – zastosowanych technologii, nawożenia, odchwaszczania oraz warunków atmosferycznych. Mogą wystąpić także sytuacje wymagające „nadprogramowego” nakładu finansowego, np. naprawa kombajnu czy potrzeba jego wynajęcia.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana