Czy to prawda, że mleko jest najlepszym źródłem białka?
Mleko jako źródło białka
Trudno jest jednoznacznie odpowiedzieć na pytanie, czy mleko jest dobrym źródłem białka, gdyż można na tę kwestię spojrzeć z dwóch różnych perspektyw. Jeśli chodzi o ilość zawartego w mleku białka, to wypada ono raczej przeciętnie w porównaniu do innych produktów spożywczych – w 100 gramach mleka znajdziemy zaledwie 3 gramy białek, a więc mniej niż na przykład w jajach, mięsie drobiowym, orzechach czy roślinach strączkowych. Z drugiej strony jednak należy pamiętać, że nie liczy się sama ilość białka, ale również jego rodzaj oraz przyswajalność dla ludzkiego organizmu – i pod tym względem mleko oraz wytwarzane z niego produkty znajdują się w zdecydowanej czołówce.- Wiele produktów mlecznych posiada znacznie większe stężenie białek niż samo mleko – mówi specjalista ze Spółdzielni Mleczarskiej ROTR – Dla przykładu w jogurcie greckim znajduje się 10 gramów białek, w twarogu 18, zaś w serze żółtym – aż 27 gramów.Warto włączyć je do codziennej diety ponieważ białko pełni niezwykle istotne funkcje w organizmie, odpowiedzialne jest między innymi za rozwój i utrzymanie tkanek, produkcję komórek krwi oraz działanie układu odpornościowego.
Rodzaje białek mleka
Wśród łatwo przyswajalnych białek mleka znajdziemy między innymi:- Kazeinę – to główne białko mleka, stanowi aż 75% wszystkich białek w nim zawartych. Jednocześnie jest głównym białkiem wykorzystywanym w procesach budulcowych, niezbędne do budowania tkanek mięśniowych oraz syntezy krwinek.
- Alfa-laktoalbuminę – to główne białko z grupy „białek serwatkowych. Pełni bardzo istotne funkcje w odżywianiu organizmu, gdyż jest nośnikiem składników odżywczych takich jak wapń, cynk i magnez. Wykazuje ponadto właściwości antybakteryjne, a także sprzyja produkcji serotoniny, odpowiedzialnej za dobre samopoczucie. Jej stężenie w mleku wynosi od 1 do 1,5 grama.
- Beta-laktoglobulinę – jego funkcja nie jest do końca znana, choć przypuszcza się, że pełni ono rolę w transporcie niektórych substancji hydrofobowych. Podobnie jak alfa-laktoalbumina jest białkiem serwatkowym, jego stężenie do około 3 gramów na litr mleka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana