Czy jedzenie sushi jest korzystne dla zdrowia?
Tradycyjna potrawa japońska, która zdobyła wielu miłośników na całym świecie, również w Polsce. Pyszna, lekkostrawna, pełna składników odżywczych. Sushi stanowi połączenie świeżej ryby, wysuszonych alg morskich, ryżu oraz świeżych warzyw. Kuchnia japońska uważana jest za jedną z najzdrowszych kuchni świata. Jednak czy powinna być spożywana regularnie? Wyjaśniamy poniżej.
Dlaczego warto jeść sushi?
Sushi jest potrawą pełną prozdrowotnych składników odżywczych. Podawaną w wielu różnych formach, jednak podstawą dania są: ugotowany ryż, wodorosty nori oraz surowa ryba lub owoce morza. W zależności od preferencji smakowych konsumenta, stosuje się różne dodatki tj.: jajka, grzyby i warzywa.
Myśląc o sushi, pierwsze co przychodzi na myśl to ryba. Jest źródłem pełnowartościowego białka, którego cechuje wysoka wartość odżywcza i strawność na poziomie ponad 90%. Zawiera witaminy rozpuszczalne w tłuszczach, a szczególnie witaminę D3, która jest dla organizmu niezbędna, szczególnie w okresie jesienno-zimowym, kiedy dostęp do promieni słonecznych jest ograniczony. Odpowiedzialna jest m.in. za gospodarkę wapniowo-fosforową oraz regulację poziomu insuliny we krwi. Ryby stanowią bogate źródło makro- i mikroelementów tj.: wapń, fosfor, fluor, jod i selen, składników zapobiegających osteoporozie, zmniejszających ryzyko występowania choroby nowotworowej oraz zapewniających prawidłową pracę tarczycy.
Ryby tłuste tj. łosoś i śledź są źródłem wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, szczególnie istotnych dla zdrowia omega-3, które nie występują w żadnym innym produkcie żywnościowym. Wykazują działanie przeciwmiażdżycowe, przeciwnowotworowe, wzmacniające układ odpornościowy i nerwowy, a także zapobiegają chorobom serca. Surowa ryba jest nieodłącznym składnikiem tradycyjnie przygotowywanego sushi oraz gwarancją wyjątkowego smaku przypominającego ten oryginalny, pochodzący wprost z Kraju Kwitnącej Wiśni. Przy tym zawiera wiele związków odżywczych, wpływających prozdrowotnie na organizm człowieka. Pysznie i zdrowo w jednym.
Ryż jest jednym z najważniejszych zbóż na świecie i podstawą dań azjatyckich. Znalazł zastosowanie w diecie bezglutenowej oraz lekkostrawnej. Jest źródłem łatwo przyswajalnych węglowodanów, szybko dostarczających energię.
Nori, czyli wysuszone algi morskie nadają sushi odpowiedniej formy i zawierają wiele składników mineralnych tj.: kwas foliowy, magnez, wapń, potas, żelazo oraz jod. Ich spożycie zapewnia prawidłowe funkcjonowanie układu hormonalnego i tarczycy oraz zapobiega anemii. Nori zawierają duże ilości błonnika, witaminy B6 i B12, dlatego polecane są osobom ograniczającym spożycie mięsa.
Zdrowe sushi z dobrej restauracji
Chcąc cieszyć się pełnią smaku i wartości odżywczych sushi, warto zwrócić szczególną uwagę na wybór restauracji, z której zamówimy ten wyjątkowy przysmak. Wybrany lokal powinien korzystać wyłącznie ze świeżych, wysokiej jakości pełnowartościowych składników dostarczanych przez sprawdzonych producentów. Jedną z takich firm jest Osaka Sushi w Gdańsku, przygotowująca swoje specjały z najwyższą starannością według tradycyjnych receptur. Dania opracowywane są przez doświadczonych pasjonatów kuchni japońskiej z dbałością o szczegóły. Nic więc dziwnego, że lokal został nagrodzony prestiżowym certyfikatem Mistrzowie Smaku - sushi roku 2018. Dbałość o jakość składników i ich właściwe proporcje przekładają się na wyjątkowy smak przyrządzanych potraw i sprawiają, że jest to firma godna zaufania.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana