Czy aromaty spożywcze są niebezpieczne dla organizmu?
Do tej pory zidentyfikowano około 10000 aromatów. W przemyśle spożywczym stosuje się ich około 2800, wytwarzanych w różny sposób. Do naturalnych produktów, używanych od setek lat, należą przyprawy. Dodatki poprawiające smak żywności są obecne w większości artykułów, które można kupić. Czy popularne aromaty spożywcze są groźne dla zdrowia człowieka?
Po co producenci żywności stosują aromaty spożywcze?
Istnieje kilka powodów, dla których producenci sięgają po aromaty. Jednym z nich jest niewielka ilość dostępnych naturalnych środków smakowych. Na przykład cała światowa produkcja wanilii nie wystarczyłaby, żeby pokryć zapotrzebowanie na ten produkt Ponadto żywność zawierająca wyłącznie naturalne aromaty musiałaby być bardzo droga.
Aromaty są również wykorzystywane w celu rekompensaty utraty smaku. Wytwarzana przemysłowo żywność poddana głębokiemu mrożeniu lub podgrzewana wyraźnie traci swoje walory. Dodatkowo jest często długo przechowywana lub transportowana. Aromaty spożywcze to praktyczne i niedrogie rozwiązanie pozwalające cieszyć się smakiem potraw. Aromaty zapewniają spójność doznań, a ściśle strzeżona receptura pozwala odróżnić się od konkurencji.
Czy naturalne aromaty są lepsze od sztucznych?
Skład chemiczny naturalnych produktów niewiele różni się od sztucznych. Aromaty wykreowane przez człowieka mogą zawierać nawet mniej związków chemicznych. Sztuczne są bezpieczniejsze, ponieważ są wytwarzane w laboratorium w ściśle kontrolowanych warunkach. Warto przyglądać się etykietom gotowych produktów stosując dietę wegetariańską lub wegańską, aby unikać przypadkowego spożywania dodatków pochodzenia zwierzęcego.
Czy można bezpiecznie spożywać żywność wzbogaconą aromatami?
Zanim żywność będzie mogła zostać wzbogacona aromatami, jest sprawdzana przez międzynarodowe komisje. Wytwórnia Aromatów Spożywczych Hoffmann stosuje system IFS Food, uznawany przez Globalną inicjatywę na rzecz bezpieczeństwa żywności (GFSI). Ze względu na drobiazgową kontrolę oraz niewielką ilość spożywanych w gotowych produktach aromatów, są nieszkodliwe dla zdrowia. Warto pamiętać, aby osoby stosujące specjalne diety lub cierpiące na alergie sprawdzały, jakie składniki zawierają dodatki do żywności. Restauracje czy kawiarnie muszą zapewnić gościom specjalne menu z zaznaczonymi alergenami.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana