Czego możemy się nauczyć na warsztatach kulinarnych?
Z roku na rok coraz bardziej świadomie podchodzimy do tego, co jemy. Chętniej poznajemy nowe produkty i interesujemy się kuchniami z całego świata. Próbujemy dań o ciekawie brzmiących nazwach w restauracjach i często próbujemy gotować je w naszych domach. Może nam jednak brakować podstawowej wiedzy, która jest niezbędna, by przygotować na przykład idealnie wysmażony stek, czy zupę o prostym składzie z ryżem, który ma być al dente.
Smażymy i gotujemy zbyt krótko, albo za długo. Niewłaściwie przygotowujemy produkty, czy przyprawiamy je wyłącznie solą i pieprzem, które goszczą na wszystkich polskich stołach. Jeśli zależy nam na tym, by nabrać wiedzy o fachowej kuchni, możemy zaczytywać się w proponowanych przez celebrytów poradnikach i książkach, albo wybrać znacznie ciekawsze rozwiązanie – warsztaty kulinarne. Dlaczego warto się na nie wybierać i czego możemy się w ich trakcie nauczyć?Pełne menu degustacyjne od podstaw
Kiedy decydujemy się na warsztaty prowadzone przez szefa kuchni znanej restauracji lub eleganckiego hotelu mamy pewność, że czas spędzony w tym miejscu nie pójdzie na darmo. Fachowiec nie tylko udzieli nam wskazówek, ale też wyłapie nasze ewentualne błędy podczas wspólnego gotowania, pod warunkiem, że uczestnicy będą podzieleni na odpowiedniej wielkości grupy. Trudno wyobrazić sobie, że w spotkaniu z kucharzem-celebrytą, w którym bierze udział 100 osób, każdy będzie mógł gotować na swoim stanowisku i oczekiwać porad mistrza. Warsztaty kulinarne muszą być organizowane solidnie – mówi nam przedstawicielka Pałacu Żaków z Mińska Mazowieckiego. Zajęcia powinny koncentrować się na konkretnym, pełnym menu degustacyjnym, a nie na przykład ogólnych, czy wręcz ogólnikowych tajnikach kuchni danego kraju, czy regionu. Menu powinno zostać ustalone i omówione od A do Z, musi być kompletne i spójne – tylko takie warsztaty kulinarne dadzą nam pełną satysfakcję.Dlaczego warto brać udział w warsztatach kulinarnych?
Jeśli zdecydujemy się na fachowe warsztaty kulinarne, przygotujemy danie z wybranych zestawów, zgodnie z recepturami szefa kuchni, a następnie będziemy mogli spróbować wszystkich smakołyków, które przygotowały poszczególne grupy. Profesjonalne warsztaty kulinarne powinny się odbywać w przyjemnej atmosferze, tak by każdy z uczestników mógł czerpać z nich jak najwięcej korzyści. To ciekawy sposób na wspólne spędzanie czasu, dający nam jednocześnie możliwość nabycia nowej wiedzy. Jaka to będzie wiedza, zależy od receptur najważniejszego kucharza oraz ustalonego menu – możemy się więc na przykład nauczyć, jak przygotować mięso, by było kruche, czy w jaki sposób doprawić rybę, by smakowała nam jak w najlepszej restauracji nad morzem. To drobne umiejętności, które pomagają nam wzbogacać nasz warsztat kulinarny – i naprawdę warto korzystać z takich rozwiązań.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana