Cechy dobrej hotelowej restauracji
Ważnym elementem przy wyborze hotelu oprócz lokalizacji, wyglądu pokoi czy ceny jest restauracja. Większość osób wyjeżdżających na wakacje wybiera pobyt w hotelu właśnie ze śniadaniem lub pełnym wyżywieniem. Dobre jedzenie oraz miła obsługa na pewno zadowolą klientów oraz przyciągną nowych. Zobaczmy więc, czym powinna się charakteryzować dobra hotelowa restauracja?
Menu
Dobry hotel powinien dysponować zapleczem gastronomicznym, czyli restauracją i barem. Śniadanie w hotelowej restauracji bardzo często wliczone jest w cenę pobytu, dlatego ma ono wpływ na końcową opinię hotelu, w którym przebywamy. Oferta śniadaniowa powinna być na tyle zróżnicowana, aby trafiła w gusta każdego klienta hotelu. Menu nie powinno być za długie, gdyż zbyt wiele potraw w ofercie może wzbudzić obawy gości o ich jakość oraz świeżość. Krótsze menu zdecydowanie ułatwi i przyspieszy podjęcie decyzji. Dobrze, aby do przygotowania potraw posłużyły świeże, sezonowe, jak i lokalne składniki. Prezentacja dań również ma duże znaczenie, gdyż każdy z nas je również oczami, dlatego trzeba zadbać o dekoracje i atrakcyjne podanie potraw. Oprócz ciepłych i zimnych napojów, dobrze, aby w menu były alkohole. O wysokiej jakości hotelowej restauracji świadczy również bogata karta win, którą oferuje restauracja w Szczecinie.
Obsługa
Nie mniej istotna od jedzenia jest atmosfera danego miejsca. W każdej hotelowej restauracji powinna być profesjonalna obsługa cechująca się wysoką kulturą osobistą oraz schludnym wyglądem. Dobrze, aby charakteryzowała się cierpliwością, życzliwością oraz potrafiła polepszyć humor gościom. Od kompetencji kelnerów i ich sposobu podejścia do klientów w dużej mierze zależy ostateczna ocena lokalu. Dobrze, aby obsługa restauracji hotelowej potrafiła porozumiewać się również w języku angielskim.
Wystrój
Pierwsze wrażenie ma bardzo duże znaczenie. Wystrój restauracji hotelowej stanowi część wizytówki firmy, dlatego istotne jest zadbanie o jej wygląd. Do czasu, aż goście dostaną swój posiłek mają chwilę czasu na to, aby przyjrzeć się wystrojowi. Powinien on komponować się ze stylistyką całego hotelu.
Wnętrze powinno być przestronne i klimatyzowane, dobrze, aby kusiło atrakcyjnym i eleganckim wystrojem, nawiązującym do historii miejsca. Pięknie urządzona restauracja to idealne miejsce na organizację wesel, bankietów, komunii, spotkań prywatnych czy biznesowych – zauważa nasz rozmówca reprezentujący hotel Vulcan w Szczecinie.
W restauracji nie powinno być zbyt ciasno, stoliki powinny być rozmieszczone w takiej odległości od siebie, aby klienci mogli swobodnie między sobą rozmawiać a kelnerzy bez trudu przemieszczać się miedzy nimi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana