Artykuł sponsorowany

Cechy dobrego drewna kominkowego

Cechy dobrego drewna kominkowego

Posiadanie kominka w domu ma wiele zalet. Przede wszystkim stanowi dodatkowy system ogrzewania (szczególnie przydatny podczas ewentualnej awarii lub dużego spadku temperatury powietrza), ale stwarza też niepowtarzalny i przytulny klimat. Aby móc cieszyć się sprawnym kominkiem, należy palić w nim dobrym drewnem. Co wziąć pod uwagę wybierając drewno kominkowe – podpowiadamy poniżej.

Suchość drewna

Wybór właściwego drewna do palenia w kominku dla wielu osób nie jest prostą sprawą. Przede wszystkim powinniśmy zwrócić uwagę na podstawowe parametry, który wpłyną na wielkość płomienia, czas palenia i ilość wytworzonego ciepła. Jeśli drewno jest bardzo suche – tym samym jest twarde i oddaje więcej ciepła (jest to tzw. kaloryczność drewna opałowego, czyli jego wydajność). Suche drewno kominkowe pali się dłużej, ale płomień ognia jest mniejszy – jest to więc rozwiązanie ekonomiczne (chociaż droższe).  Mokre drewno kompletnie nie nadaje się do palenia w kominku – wytwarza duże ilości dymu, a małą ilość ciepła, na którym nam przecież zależy. Podobnie jak w przypadku zawartości kory (o czym poniżej), poszczególne gatunki drzew wykazują różne tempo przesychania. Jednym z bardzo szybko schnących drzew jest brzoza (proces ten zajmuje kilka-kilkanaście miesięcy), natomiast dąb suszy się nawet około 3 lat.

Zawartość kory i łupliwość

Warto pamiętać, że drewno posiadające dużą ilość kory ma mniejszą wartość opałową, więc warto wybierać drewno z mniejszą jej ilością. Jeśli drewno posiada dużą procentowość kory, musimy liczyć się z tym, że będziemy musieli go zakupić o wiele więcej. Różnice w zawartości kory w poszczególnych gatunkach drzew są dosyć znaczne – na przykład grab posiada jej około 7%, natomiast dąb – 23%. Duża ilość kory ma też inną wadę – mogą się w niej zalęgnąć owady, a także osadzić trociny i piasek. Parametr łupliwości nie ma zbyt wielkiego znaczenia, jeśli kupujemy drewno już porąbane na mniejsze kawałki. Inaczej sprawa wygląda, gdy drewno będziemy rąbać sami.

Kaloryczność

Kaloryczność drewna to cecha mająca wpływ na wydajność opałową, na którą z kolei wpływa gęstość suchego drewna. Podczas spalania drewna pochodzącego z suchych gatunków drzew zyskujemy niewielki płomień, ale oddający dużą ilość ciepła. Zyskujemy wtedy również dłuższy czas spalania. Jest to rozwiązanie ekonomiczne, ponieważ nie musimy kupować większej ilości drewna i nieustannie dokładać go do kominka. Wydajne drewno do kominika znajdziemy w dobrych tartakach, takich jak Korbex. Dzięki stosowaniu kalorycznego drewna możemy zaoszczędzić też miejsce – nie ma potrzeby składowania tak dużej ilości drewna twardego, jak ma to miejsce w przypadku drewna miękkiego. Podczas wyboru drewna opałowego warto kierować się właśnie przede wszystkim kalorycznością. Drewno powinno być wysokiej jakości, w przystępnej cenie i generujące dużą ilość energii. Szczególnie polecane jest drewno z grabu, buk, brzozy czy olchy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form errorBłąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.